Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Μοσούλη - Έτοιμη να λάβει μέτρα η Άγκυρα

Άκαρπες φαίνεται να ήταν οι προσπάθειες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ στην υπόθεση για το αν θα συμμετάσχει ή όχι η Τουρκία στην ανακατάληψη της Μοσούλης.
Ο Κάρτερ επισκέφθηκε τις δυο τελευταίες μέρες την Άγκυρα αλλα και την Βαγδάτη σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να... ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ωστόσο αν και στην Άγκυρα φάνηκε να παίζει καταλυτικό ρόλο με Άγκυρα και Βαγδάτη να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τοσο ομαλά στην Βαγδάτη, όπου η τουρκική πρόταση συνάντησε την αντίσταση του Ιρακινού πρωθυπουργού.


Στην συνέχεια απόψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε οτι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη "να λάβει μέτρα" στο Ιράκ επειδή δεν είναι ικανοποιημένη από τις υποσχέσεις της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης ότι οι Κούρδοι και οι σιίτες μαχητές δεν θα συμμετάσχουν στη μάχη της Μοσούλης,

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα παρεμείνει άπραγη παρατηρώντας την κατάσταση στο Ιράκ, δεδομένου ότι έχει σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων με τη χώρα αυτή.

"Η Τουρκία δεν μπορεί να αδρανήσει απέναντι στις σφαγές, τα ενδεχόμενα προσφυγικά κύματα και τις συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων της και θα αναλάβει δράση αν χρειαστεί", είπε.
"Έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες για να εφαρμόσουμε μέτρα επειδή οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ιράκ αναφορικά με τη συμμετοχή του PKK και των σιιτών στις επιχειρήσεις δεν μας ικανοποιούν", συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.
Η απόπειρα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ να πιέσει το Ιράκ ώστε να αποδεχτεί έναν ρόλο για την Τουρκία στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του Ιρακινού πρωθυπουργού ο οποίος διαμήνυσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα είναι αυτές που θα διώξουν τους άνδρες του ΙΚ από την πόλη.
Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, οτι στην συνάντηση Κάρτερ με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ισίκ συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο επιχείρησης της Τουρκίας στην Ράκα. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet
http://www.onalert.gr/stories/entash-sxeseis-hpa-tourkias-mosoulh-labei-metra-agkyra/52602