Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Στο «κόκκινο» και η Σάμος με το μεταναστευτικό -Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Σάμος με το μεταναστευτικό με αποτέλεσμα να διεξαχθεί έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης στο Μαξίμου.
Συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο δήμαρχος του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά. Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία κέντρου κλειστής δομής. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτείνει να είναι εντός του κέντρου υποδοχής, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας επιμένει ότι για λόγους ασφάλειας η δομή πρέπει να δημιουργηθεί εκτός. Αποφασίστηκε επίσης να ενισχυθεί με επιπλέον άτομα η υπηρεσία ασύλου, έτσι άλλα 25 άτομα θα πάνε στην Σάμο εντός του Νοεμβρίου.
Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ενώ σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αυτή θα γίνεται μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Σάμου.
Συμφωνήθηκε τέλος, η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τα οποία θα εξειδικευτούν στη συνέχεια, μετά από σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τη συμμετοχή της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, του δημάρχου Σάμου και του βουλευτή του νησιού Δημήτρη Σεβαστάκη.
Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, συμμετείχαν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Παύλος Αδακτυλίδης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παρασκευάς Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ελισσαίος Μαυρατζιώτης.


Πηγή: Στο «κόκκινο» και η Σάμος με το μεταναστευτικό -Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/293902/sto-kokkino-kai-i-samos-me-metanasteytiko-ektakti-syskepsi-sto-maximoy#ixzz4Mt9nuBWE