Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο Πέλαγος!

Η Τουρκία απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ με το αίτημα να σταματήσει η ναυτική επιχείρηση για την καταστολή των μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος, επειδή πέτυχε τους στόχους της και η συνέχισή της δεν είναι η ενδεδειγμένη…
 
Αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ, σύμφωνα με το Reuters (φωτό).
“Ήταν μια προσωρινή αποστολή, ο σκοπός αυτής της προσωρινής αποστολής επιτεύχθηκε. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη συνέχισή της», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία επιμένει ότι η αποστολή  δεν πρέπει να συνεχισθεί μετά το πέρας του Δεκεμβρίου, παρόλο που η επιχείρηση έχει μεγάλη υποστήριξη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. 
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας,  Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν,  που διέταξε την αποστολή, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχισθεί μέχρι τουλάχιστον τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
 Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί κατά το 2017, απάντησε: «στη συνέχεια θα δούμε».
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με τα πλοία του ΝΑΤΟ να κινούνται σε ύδατα τα οποία η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν από καιρό διένεξη  και ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει το πάνω χέρι στη διαμάχη για μια ομάδα νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η χώρα του θα σπάσει τη συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, αν μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ δεν καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες.
 
--