Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Στροφή προς το ενοίκιο λόγω σφικτών δανειοδοτήσεων - Οι ξένοι αγοράζουν, οι Κύπριοι ενοικιάζουν

Οι ξένοι αγοράζουν, οι Κύπριοι ενοικιάζουν
Λευκωσία: Διπλή ανάγνωση έχει η εικόνα της κτηματαγοράς σήμερα. Θετικά είναι τα μηνύματα που στέλλουν οι developers που έχουν στήσει γραφεία σε χώρες του εξωτερικού για να προωθήσουν την Κύπρο. Ανοδικοί είναι και οι δείκτες των πωλητήριων εγγράφων καθώς για τους μήνες Ιανουάριο-Αύγουστο, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν σε όλη την Κύπρο ανέρχεται στα 4.088 έναντι 3.145 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 30%.

Ταυτόχρονα, αύξηση κατά 16,6% καταγράφουν τα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς.
Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν ξανοιχτεί και συνεχίζουν να αισθάνονται ακόμη σφιγμένοι στο να αγοράσουν οικόπεδο και να χτίσουν σπίτι -όπως ήταν το σύνηθες παλιά- ενώ παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν στον «Φ» ότι πολλά νεαρά ζευγάρια προτιμούν το ενοίκιο μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και οι τράπεζες να διευκολύνουν τις δανειοδοτήσεις. 

Ακίνητα πρώτης επιλογής έχουν ζήτηση αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός.
«Όταν λέμε πρώτης επιλογής, εννοούμε ακίνητα παραλιακά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κ.λπ. Σ’ αυτά είναι κάπως αυξημένες οι τιμές. Γενικότερα όμως θα έλεγα ότι οι τιμές έχουν σταματήσει την πτωτική τους πορεία και παρατηρείται μια σταθεροποίηση». Όπως επισημαίνει ο κ. Λεπτός, οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι θετικοί και πιστεύουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους, το οποίο θα μετατραπεί σε επενδύσεις.
«Έχουν στηθεί γραφεία στο εξωτερικό για την προβολή των θετικών της Κύπρου και πιστεύω ότι τα βελτιωμένα κίνητρα και σχέδια που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια και πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις από ξένους αγοραστές», σημειώνει.

Δεν θα υπάρξει άλλη υποχώρηση τιμών, ενώ ίσως οδηγηθούν και προς τα πάνω, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών, Κυριάκος Ταλατίνης.
«Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Κύπριους για την αγορά ακινήτου λόγω και των τραπεζών οι οποίες δυσκολεύουν τη δανειοδότηση. Πολλοί νεαροί προχωρούν σε ενοίκιο. Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την ενοικίαση ακινήτων επειδή είναι η εύκολη λύση», σημειώνει ο κ. Ταλατίνης.
Ερωτηθείς για την κινητικότητα στα οικόπεδα, ο κ. Ταλατίνης σημείωσε ότι υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον, λόγω της παραχώρησης των τίτλων. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα αυξηθούν οι τιμές εάν μπει ο ΦΠΑ τελικώς στα οικόπεδα καθώς θα είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση που θα μετακυλίσει στον αγοραστή.
«Πάντως, οι Κύπριοι δεν σκέφτονται το κτίσιμο ακόμα. Είναι κάπως πρώιμο να γυρίσουν σε παλιές συνήθειες», επισημαίνει ο πρόεδρος των Εκτιμητών.
«Προτιμούν έτοιμο σπίτι παρά τον κυκεώνα του χτισίματος. Θεωρούν ότι το έτοιμο σπίτι είναι και πιο οικονομική επιλογή», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, Μαρίνος Κυναιγείρου, προσθέτοντας ότι αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για διαμερίσματα χαμηλότερης αξίας.
«Μεγάλη ζήτηση έχουν τα δυάρια και τριάρια διαμερίσματα ή μια κατοικία 150 τμ. Ανάλογα με την περιοχή οι τιμές περίπου κυμαίνονται στις €180.000 με €250.000. Σε λιγότερο βαθμό έχουν ζήτηση οι κατοικίες των €400.000 και για ακριβότερα ακίνητα είναι ακόμη πιο μειωμένο το ποσοστό».
Ο κ. Κυναιγείρου σημείωσε ότι δεν παρατηρεί μεγάλες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων εκτός στις περιπτώσεις γεωργικών ακινήτων ή ακινήτων στην επαρχία. Τέλος, χαρακτήρισε σταθερές τις τιμές των ενοικίων και εκτίμησε ότι σιγά-σιγά θα οδηγηθούν προς τα πάνω. 


Γράφει: Δήμητρα Λάντου - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/330639/oi-xenoi-agorazoun-oi-kyprioi-enoikiazoun#sthash.NwHXTGq4.dpuf