Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας στο Μεσανατολικό…

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συμφώνησαν «επί της αρχής» να συναντηθούν στη Μόσχα για συνομιλίες, σε μια μεσολαβητική προσπάθεια της ρωσικής πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε σχεδιάζεται η συνάντηση ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μαχμούτ Αμπάς, με τη ρωσική πλευρά να διευκρινίζει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της ημερομηνίας, καθώς η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής έχει τη σημασία της.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της ατζέντας, με τους Παλαιστίνιους να ζητούν πρώτα την παύση της οικοδομικής δραστηριότητας στους εποικισμούς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε εφαρμογή παρελθούσας συμφωνία. Οι Ισραηλινοί ζητούν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί χωρίς όρους.
Ωστόσο, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση δείχνει μεγάλη. Υπάρχει υποψία, ότι η ισραηλινή πλευρά θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή της συνάντησης και γενικότερα να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος για μια σειρά από λόγους.

Ο βασικότερος αφορά τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφενός, θα αποτελούσε ένα τελευταίο πλήγμα του Νετανιάχου στον Μπάρακ Ομπάμα σε ένα προνομιακό για την αμερικανική διπλωματία πεδίο. Με τον Ομπάμα οι σχέσεις είναι κάκιστες, ιδίως μετά τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με τους Ισραηλινούς να καταλογίζουν είτε αφέλεια είτε ιδιοτέλεια στους Αμερικανούς.
Ο άλλος λόγος που το επιθυμούν, είναι διότι αυτό θα έδινε ένα εξαιρετικό πρόσχημα στη Ρωσία να αρνηθεί να μπλοκάρει ενδεχόμενη απόφαση Ομπάμα να περάσει οτιδήποτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ένα τελευταίο, πριν την αποχώρησή του, πλήγμα στους Ισραηλινούς!
Η Ρωσία είναι εξ ορισμού κερδισμένη, αφενός διότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εκεί που η αμερικανική διπλωματία έχει αποτύχει, καλλιεργεί την εικόνα του ειρηνοποιού σε μια περιοχή ενδιαφέροντος, γεωστρατηγικού και ενεργειακού και αν προκύψει, θα εμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, «πουλώντας εξυπηρέτηση» και προς τους Ισραηλινούς, με τους οποίους οι σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί θεαματικά, με τους δυο να αποτελούν επί της ουσίας τους πρωταγωνιστές του μεσανατολικού παιγνίου.