Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Άγρια νύχτα στη Λέσβο

Άγρια νύχτα στη Λέσβο
Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς, συνέθεταν το σκηνικό τρόμου που στήθηκε τη νύχτα στο hot spot της Μόριας με τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν μαζικά τον καταυλισμό που έχει πλέον καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Ανησυχία στην Αθήνα που αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης την ώρα που στο νησί φτάνουν επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν 18 αλλοδαποί, διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 9. Σε βάρους σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Στη Μυτιλήνη την ίδια ώρα εθελοντές έδιναν μάχη προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για τη προσωρινή φιλοξενία μερίδας των άστεγων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λέσβου. Νωρίτερα ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει στο Έθνος πως η κατάσταση είνσι εξαιρετικά κρίσιμη και είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να στείλει ένα πλοίο για την αποσυμφόρηση του νησιού με τη μεταφορά σημαντιού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρωί η μυρωδιά από τα αποκαΐδια ήταν έντονη με το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύπτει ένα σκηνικό καταστροφής. Λίγες ώρες νωρίτερα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχαν δώσει μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατάφεραν να τις σβήσουν, με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, να κάνει λόγο για καταστροφή περίπου του 60% των εγκαταστάσεων. Συνολικά υπολογίζεται πως κάηκαν περίπου 90 σκηνές και αρκετά κοντέινερ, ωστόσο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχαν πληροφορίες για τραυματίες.

Ανησυχία και συσκέψεις στην Αθήνα
Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στο νησί προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος η ένταση να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν αντίστοιχες δομές φιλοξενίας. Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί και η δράση της Χρυσής Αυγής που φαίνεται πως παίζει όλο και πιο έντονο ρόλο στα επεισόδιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης Γιαννέλλης δήλωσε πως, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε πρωινή σύσκεψη συζητήθηκαν επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.

«Οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες» προειδοποίησε εξάλλου μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου
  • Πηγή: ethnos.gr (ΑΠΕ - ΜΠΕ)