Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας: "Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα"

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «που εξειδικεύσαμε ορισμένες πτυχές του».
«Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε.
Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
«Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

http://admin.noz.gr/Uploads/tsi%202409.jpg

Δηλώσεις στην ΕΡΤ
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το τέλος της μίνι Συνόδου σχολίασε:
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα Σύνοδο για το προσφυγικό. Έχουμε κάνει πολλές Συνόδους μέχρι σήμερα, αλλά σήμερα συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία στην Τουρκία.
Μετά την συμφωνία, οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον βαλκανικό διάδρομο. Στα ελληνικά νησιά, έχουν μειωθεί στις 150 ημερησίως από χιλιάδες που ήταν πριν. Χάρη στην συμφωνία αυτό. Πρέπει να την κρατήσουμε.
Η κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Δεν μπορούμε αποσπασματικά να λειτουργήσουμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κοινό πρόβλημα, μόνο έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να υπάρχει καταμερισμός ευθύνης και βαρών. Η Ελλάδα έχει πάρει το μεγαλύτερο βάρος. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κοινά σύνορα, έχουν κοινή ευθύνη.
Θέσαμε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας της Τουρκίας. Να επιταχύνουμε αιτήματα ασύλου εξέτασης, να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου. Να γίνουν αποδεκτά τα αιτηματα για προσωπικό. Η Τουρκία να τηρεί την συμφωνία. Δεν έχουμε σοβαρά παράπονα μέχρι τώρα. Έχουν μειωθεί οι ροές.
Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τις δεσμεύεις της στην Τουρκία. Και στο οικονομικό, και στην δέσμευση για την βίζα και τις επιστροφές. Πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά ως συλλογικό πρόβλημα. Να υπάρχει συμφωνία με όλες τις χώρες».
http://www.nooz.gr/greece/vienni-ta-aitimata-tsipra-gia-to-prosfugiko