Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Συρία: Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις και τις οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, έκανε γνωστό σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις.
 
Αυτή η αποστολή αποφασίστηκε «έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ απαριθμούνται σε μερικές «δεκάδες».
 
«Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνοδεύουν τις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» στις προσπάθειές τους να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτος από μια περιοχή στα νότια των συνόρων Τουρκίας- Συρίας, «κοντά στην Τζαράμπλους και το Αλ Ράι» επισήμανε ο Ντέιβις.
 
Η Ουάσιγκτον δεν θα συνεργαστεί με τη Μόσχα εάν δεν επιτραπεί η πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις υπό πολιορκία
Οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία στη Συρία όσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται υπό πολιορκία να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καταδικάσε «τις επανειλημμένες και απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» που προορίζεται για τους αμάχους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Τζον Κίρμπι.
 
Από τη Δευτέρα έχει τεθεί σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας την 9η Σεπτεμβρίου με στόχο να βοηθήσει στην επίτευξη μιας λύσης στη σύρραξη που έχει στοιχίσει την ζωή περισσότερων από 300.000 ανθρώπων τα τελευταία 5 χρόνια.
 
 
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον «βασίζεται στην Ρωσία προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση του Άσαντ με στόχο να επιτραπεί στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ να φθάσουν στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη».
 
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στη δημιουργία του κοινού κέντρου στρατιωτικού συντονισμού με τη Ρωσία εάν οι όροι της συμφωνίας για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν τηρηθούν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Τζον Κέρι.
 
Πηγή