Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Λάβρος ο Ιερώνυμος κατά Φίλη: Είναι ανιστόρητος

Την οξεία αντίδραση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσαν οι απόψεις του Νίκου Φίλη, σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Ο κ. Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για "ανιστόρητες  συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται".

Μαζί με την επιστολή, ο αρχιεπίσκοπος απέστειλε στον Νίκο Βούτση και έναν τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο "Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή", ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές "για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν".
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Kontra, αναφερόμενος στο ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, τόνισε: "Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία".

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
"Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Έθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.
Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Έθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν".Η επιστολή

http://admin.noz.gr/Uploads/eggrafoier.jpg