Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ποινή ως €12 εκατ. για προσωπικά δεδομένα - Ο πολίτης θα δικαιούται να ζητήσει διαγραφή κάθε ίχνους του

Ποινή ως €12 εκατ. για προσωπικά δεδομένα
Λευκωσία: Μέχρι και πρόστιμο €12 εκατομμυρίων θα μπορεί να επιβάλλει η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θα κριθεί ότι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών, ενώ ο πολίτης θα αποκτήσει το δικαίωμα να απαιτήσει τη διαγραφή όλων των προσωπικών δεδομένων του, από στοιχεία που τον αφορούν μέχρι και φωτογραφίες και ταινίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε ήδη να προετοιμάζεται το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Η εφαρμογή των πιο πάνω προνοιών δεν εξαρτάται από την καλή θέληση των Αρχών της Δημοκρατίας αφού αποτελεί κανονισμό της ΕΕ που θα εφαρμοστεί από τις 25 Μαΐου 2018.

Οι αστρονομικές (για τα δεδομένα της Κύπρου) χρηματικές ποινές θα επιβάλλονται (αν κριθεί ότι παραβιάζουν τον σχετικό κανονισμό) σε μεγάλες εταιρείες που χειρίζονται προσωπικά δεδομένα. Το πρόστιμο μέχρι και €12 εκατ. θα επιβάλλεται σε υπεύθυνους επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ειδικότερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από τη χρηματική ποινή (μέχρι και €12 εκατ.) η Επίτροπος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμο μέχρι 4% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.

Η κ. Λοϊζίδου ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται σε εταιρείες οι οποίες έχουν έδρα τους την Κύπρο ή έχουν δηλώσει την Κύπρο ως έδρα τους.

Ερωτηθείσα για τις διάφορες αναρτήσεις προσωπικών δεδομένων στο facebook, διευκρίνισε πως επειδή το facebook αφορά στην αρμόδια Αρχή της Ιρλανδίας, σε περίπτωση που κριθεί ότι έχει την ευθύνη για μια ανάρτηση (και όχι κάποιος χρήστης), τότε θα γίνουν συνεννοήσεις με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας στην οποία θεωρείται έδρα της εταιρείας ώστε να εξεταστεί το οποιοδήποτε παράπονο.


Η Επίτροπος ανέφερε επίσης στον «Φ» ότι με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό καθιερώνεται το δικαίωμα στη λήθη που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 στην υπόθεση Γκονζάλες εναντίον Google. Μετά την υπόθεση αυτή, οι πολίτες δικαιούνται να αιτηθούν διαγραφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλων των δεδομένων που τους αφορούν.

Σε παρατήρηση ότι και τώρα μπορούν να διαγραφούν υπέδειξε ότι στην πραγματικότητα τα στοιχεία δεν διαγράφονται αλλά φυλάσσονται σε κάποιον σέρβερ, οπόταν είναι θεωρητικό το ότι διαγράφονται. Πλήρης διαγραφή θα μπορεί να επέλθει μετά την υιοθέτηση του κανονισμού.

Κατά καιρούς παρατηρήθηκαν φαινόμενα, κάποιος να αναρτήσει είτε μια φωτογραφία είτε μια ταινία μιας κοπέλας και ύστερα από αυτό αναμεταδόθηκαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές οδηγώντας στον διασυρμό της. Με το δικαίωμα στη λήθη, ότι βρίσκεται στο διαδίκτυο, θα μπορεί να διαγραφεί από το διαδίκτυο. 
 
Νόμος έως τις 6 Μαΐου 2018

Η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε επίσης, πως η Πρόταση Οδηγίας δημιουργεί σε Αρχές Επιβολής του Νόμου των κρατών-μελών, υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας σε εθνικό επίπεδο, ή ανταλλάσσονται με Αρχές άλλων κρατών-μελών ή διαβιβάζονται σε Αρχές τρίτων χωρών, για σκοπούς πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, χωρίς όμως να εμποδίζει το αστυνομικό έργο των Αρχών.

Κατά τη συζήτηση της Οδηγίας εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις λόγω σημαντικών διαφορών στα ποινικά, νομικά και δικαστικά συστήματα των Κρατών Μελών και η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του τελικού κειμένου ήταν αποτέλεσμα επίπονων διαβουλεύσεων. 

Η κ. Λοϊζίδου εξήγησε επίσης πως, ο Κανονισμός έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 24 Μαΐου 2016 και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις και στις Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να προετοιμαστούν κατάλληλα για την πλήρη εφαρμογή του.

Η Οδηγία έχει τεθεί σε ισχύ στις 5 Μαΐου 2016 και τα Κράτη Μέλη και η Δημοκρατία θα πρέπει να θεσπίσει Νόμο για τη μεταφορά της στο Εθνικό Δίκαιο, το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου 2018.
 
Γράφει: Βάσος Βασιλείου
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ