Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Tούρκοι στρατιώτες διασώζουν τραυματισμένη αμερικανίδα πράκτορα στα συριακά σύνορα

Μια γυναίκα πράκτορας των ΗΠΑ διασώθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) μετά από διήμερη επιχείρηση στα συριακά σύμφωνα με μια αναφορά. Drones και ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση σωτηρίας της πράκτορα που είχε τραυματιστεί στη Συρία.
Δυο αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν σ΄ένα χωριό στην περιοχή Yayladağı στη νότια τουρκική επαρχία της Hatay στις 5 Αυγούστου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καλέσουν τις αρχές και νά ναφέρουν το γεγονός.Το γραφείο του Κυβερνήτη της Hatay απάντησε ότι έχει λάβει γνώση για το περιστατικό.
Η αμερικανίδα πράκτορας που το όνομά της δεν αποκαλύφθηκε ήταν σε εμπιστευτική αποστολή στη Συρία και τραυματίστηκε στις 3 Αυγούστου όταν και ζήτησε την μεταφορά της. Αυτή έστειλε τα στοιχεία της στους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επέτρεπαν να καθορίσουν το ακριβές της στίγμα.Εντοπίστηκε να βρίσκεται στα τουρκμενικά όρη στη Β Λαττακεια που συνορεύουν με την περιοχή του Yayladagi κια μια επιχείρηση ενεργοποιήθηκε για την σωτηρία της.
Όταν αυτή ανέφερε ότι προσεγγίζει τα τουρκικά σύνορα, αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για να συντονίσει όλη την επιχείρηση διάσωσης.Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν την άδεια να πετάξουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους « Hellfire » ως προληπτικό μέτρο έναντι ενδεχόμενης επίθεση από το συριακό στρατό στην περιοχή όπου βρισκόταν η πράκτορας.Ο τουρκικός στρατός αμέσως έδωσε την άδεια. 2 αμερικανικά drones σκάναραν τη ζώνη για ένα διήμερο ενώ 2 αμερικανικά ελικόπτερα ήταν σ΄αναμονή κι ετοιμότητα στην τουρκική πλευρά.
Η γυναίκα δεν ήταν τώρα σε θέση να δώσει εκ νέου στίγμα.Καθώς η αναζήτηση βρισκόταν σ΄ εξέλιξη, οι στρατιώτες στα τουρκικά σύνορα παρατήρησαν  κινητικότητα στην περιοχή. Οι στρατιώτες στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ένα άτομο πλησίον των συνόρων που τελικά ήταν μια τραυματισμένη γυναίκα η πράκτορας των ΗΠΑ που φώναζε ότι ήταν « φίλη », ενώ είχε σηκωμένα τα χέρια ψηλά.
Οδηγήθηκε συνοριακό σταθμό από τους τούρκους στρατιώτες και η κατάσταση αναφέρθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα.Η  τραυματίας παραδόθηκε στους αξιωματούχους των ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ..hurriyet 7.8.16