Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Βίτσας - Προσφυγικό: Να καταμεριστεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

Image
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Τουρκία «γιατί οι προσφυγικές ροές οφείλονται στο γεγονός, ότι άνθρωποι βομβαρδίζονται, χάνονται ζωές και φεύγουν για να βρουν μια ασφάλεια», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον τ/σ Σκάι. «Όσο αυτό συνεχίζεται υπάρχουν αυτές οι συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάλεσε «όλοι μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσουν, ώστε να υπάρχει πολιτική λύση για την ευρύτερη περιοχή και πραγματική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο βέβαια δεν είναι κράτος» ενώ ευχήθηκε «ο τουρκικός λαός με δημοκρατία να βρει το δρόμο του για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας ζήτησε εκ νέου από την ΕΕ επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποστολή ειδικών και βοήθειας για την ταχύτερη ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στους πρόσφυγες, αύξηση του αριθμού μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης και καταμερισμό του βάρους σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής τους.

«Εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα έναν αριθμό ανθρώπων, όχι ευκαταφρόνητο, από τα νησιά, αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να τον φέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επανέλαβε ότι κάθε περιοχή πρέπει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος «αν και όταν χρειαστεί όχι καταναγκαστικά – αλλά αυτό πρέπει να το προετοιμάσεις. Το βασικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι να αναλάβουν την ευθύνη και άλλες χώρες της Ευρώπης», επανέλαβε.

Επίσης επανέλαβε ότι «η τήρηση της συμφωνίας ευνοεί και την Τουρκία όχι μόνο οικονομικά αλλά σε σχέση και με το ρόλο που μπορεί να παίξει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Δεν είναι ειρηνοποιός δύναμη, δυστυχώς, γατί έχει και εσωτερικά προβλήματα» σχολίασε περαιτέρω.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Στυλιανίδης.
Ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι τα κέντρα φιλοξενίας θα περιοριστούν σε 31-33 ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα καταργηθούν ορισμένα που δημιουργήθηκαν λόγω της Ειδομένης.


http://www.onalert.gr/stories/bitsas-prosfygiko-na-katameristei-to-baros-se-oles-tis-xwres-tis-ee/51675