Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

Σεργκέι Λαβρόφ: Μόνο Ρωσία και Ιράν μάχονται νόμιμα στη Συρία

Σεργκέι Λαβρόφ: Μόνο Ρωσία και Ιράν μάχονται νόμιμα στη Συρία
Μόνον οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας με τη συναίνεση των Αρχών της χώρας, επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
«Επί του πεδίου στη Συρία πολλές χώρες είναι παρούσες στρατιωτικά (…) με δυνάμεις που αναπτύχθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συριακής ηγεσίας. Μόνο οι ρωσικές και οι ιρανικές δυνάμεις είναι παρούσες εκεί με τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας», επέμεινε ο Λαβρόφ.
Την Τετάρτη στρατεύματα της Τουρκίας εισέβαλαν στη Συρία με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι έχει στόχο την εξουδετέρωση της απειλής τόσο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όσο και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Η επιτυχία της κατάπαυσης του πυρός θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει διάκριση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τους τρομοκράτες
Μια επιτυχημένη εκεχειρία στην εμπόλεμη Συρία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν υπάρξει σαφής διάκριση ανάμεσα στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
«Συζητήσαμε (…) για τα πράγματα που θα βοηθήσουν να βρεθούν τεχνικές λύσεις στις συμφωνίες που συνήψαμε στη Μόσχα – την ανάγκη να υπάρξει μια διαρκής κατάπαυση του πυρός, αφού οι παραβιάσεις συνεχίζονται από όλες τις πλευρές, την ανάγκη να κάνουμε επιτέλους μια διάκριση ανάμεσα στην αντιπολίτευση, η οποία τηρεί την κατάπαυση του πυρός, και το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας [σ.σ. η οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ], το Ισλαμικό Κράτος και τους άλλους τρομοκράτες», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Η διάκριση είναι δύσκολο να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν», επέμεινε.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι δύσκολο διότι το Μέτωπο [Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα] προσαρμόζεται, αλλάζει ονόματα, εφευρίσκει νέα οργανωτικά σχήματα, στα οποία συνεργάζεται με διάφορες οργανώσεις (…).
Αυτό απαιτεί προσοχή, απαιτεί βαθιά ανάλυση, που όμως πρέπει να γίνει γρήγορα. Προσπαθούμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας να επιλύσουμε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
http://www.tribune.gr/world/news/article/276976/sergkei-lavrof-mono-rosia-ke-iran-machonte-nomima-sti-siria.html