Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Νύχτα αγωνίας για την Εύβοια

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από πυροσβέστες, δασοφύλακες, στρατιώτες, δίνουν τη μάχη για την κατασκευή δύο αντιπυρικών ζωνών στο όρος Καντήλι, η μία στη μονή Γαλατάκη και άλλη στο χωριό Τρούπη, ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης είναι υπεράνθρωπη, για να επωφεληθούν από την άπνοια και να κατασκευάσουν τις αντιπυρικές ζώνες, ώστε την Τρίτη το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας που θα πετάξουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, να έχει πλήρως ελεγχθεί η πυργκαγιά.
Την ίδια ώρα όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε εγρήγορση, με οχήματα της Πυροσβεστικής να πραγματοποιούν όλη τη νύχτα περιπολίες, για να αντιμετωπιστούν πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.
Στην περιοχή της Λίμνης έχει ελεγχθεί πλήρως η φωτιά και δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.

Στάχτη 30.000 στρέμματα δάσους
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης στο «Πρακτορείο 104,9 fm» εκτίμησε ότι κάηκαν περίπου 30.000 στρέμματα δάσους και διευκρίνισε: «Είναι μεγάλη η καταστροφή σε δασικό και ζωικό πλούτο, ευτυχώς όμως δεν υπάρχει απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, που είναι το κυριότερο και το κρισιμότερο. Επίσης, δεν έχουμε καταστροφές σε οικοδομές, παρά μόνο μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη ξυλείας, η οποία καταστράφηκε και κάποιες μικρές ζημιές σε μία ξενοδοχειακή μονάδα, μικρής όμως χωρητικότητας».
Ο κ. Αναγνωστάκης ευχαρίστησε τους εθελοντές και κατοίκους της περιοχής, για τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή τους, στο έργο της κατάσβεσης.


Μπακογιάννης: Το δάσος να ξαναγίνει δάσος
«Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση τη φωτιάς, να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε το δάσος να ξαναγίνει δάσος» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Άγραφα Ευρυτανίας κάνοντας ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ήδη στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε, επιχειρούν 10 χωματουργικά μηχανήματα διαμορφώνοντας ζώνες προστασίας, από τα οποία 7 είναι της περιφέρειας Στερεάς και 3 του στρατού. Ακόμη, επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, όπως επίσης 50 πυροσβεστικά και 180 πυροσβέστες με επικεφαλής τους 2 υπαρχηγούς, ενώ έχουν μεταφερθεί δεκάδες υδροφόρες από τους δήμους και πυροσβεστικά της πολιτικής προστασίας από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Στη Λίμνη ο Νίκος Τόσκας
Στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια, θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές.
Ο κ. Τόσκας μίλησε με τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή και τους ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.


http://www.nooz.gr/greece/veltiomeni-i-katastasi-me-tin-purkagia-sti-v-eivoia