Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ στα εγκαίνια της νέας γέφυρας του Βοσπόρου- συζήτηση με τον Γιλντιρίμ

Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις στις χώρες της, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Μπινάλι Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Μπορίσοφ βρέθηκε εκεί μετά από πρόσκληση του ομολόγου του από την Άγκυρα και παρακολούθησαν την τελετή έναρξης της νέας γέφυρας του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.
«Παρά την πίεση των παράνομων μεταναστών, η εθνοτική ειρήνη είναι σταθερή. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών κοινοτήτων είναι παρόντες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και η κυβέρνηση συγχρηματοδοτεί περιοδικά με σημαντικά ποσά για τη συντήρηση των τζαμιών και των εκκλησιών όλων των δογμάτων και την ανάπτυξη των οδικών και κοινωνικών δομών  σε όλη τη χώρα. Αυτό συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών», αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης.
Αναμένεται ότι μερικά από τα θέματα της συζήτησης με τον Τούρκο ομόλογό του, στη συνέχεια θα τα συζητήσει αύριο στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση οκτώ Ευρωπαίων πρωθυπουργών, μια πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
«Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ενημερώνοντας τον Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς με τον Μπορίσοφ για όλα τα θέματα των δύο χωρών και τον αποκάλεσε  ‘ο φίλος μου ο Μπορίσοφ’.
‘Η Βουλγαρία και η Τουρκία είναι δύο φίλες χώρες και δύο πολύ καλοί σύμμαχοι. Οι διμερείς μας σχέσεις εκτυλίσσονται καθημερινά’, είπε ο Μπιλντιρίμ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπορίσοφ μετά τις συναντήσεις του έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:
«Ευχαριστώ για την υποστήριξη που εκφράσθηκε από την Τουρκία και την προθυμία της να μειώσουν την πίεση και το βάρος της Βουλγαρίας», αναφερόμενος  στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
 
--