Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΕΠΙΒΑΤΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 9” ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΕΠΙΒΑΤΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 9” ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Η υπόθεση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, η τύχη των οποίων θα κριθεί από την ελληνική υπηρεσία ασύλου (εκτός και εάν το πρόβλημα από ελληνο-τουρκικό μετατραπεί σε ευρω-τουρκικό – σημειώστε και αυτό το σενάριο) φαίνεται πως θα απασχολεί για πολύ ακόμη την επικαιρότητα καθώς τα σενάρια περί του ρόλου τους στο “πραξικόπημα των 4 ωρών” δίνουν και παίρνουν.
Αυτή την φορά ο Ορχάν Δελιγκιόζ (Orhan Deligoz), βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στο θέμα εμπλέκοντας στην υπόθεση τον “μυστηριώδη ένατο επιβάτη”, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς οι 8 δεν ήταν μόνοι και ούτε επέλεξαν να πραγματοποιήσουν αυτή την πτήση για λογαριασμό τους αλλά για λογαριασμό κάποιου άλλου ατόμου, κάποιου ένατου επιβάτη ο οποίος έπρεπε πάση θυσία να φύγει από την Τουρκία σε περίπτωση που η ανταρσία εναντίον του προέδρου Ερντογάν δεν είχε επιτυχή κατάληξη.
Το άτομο αυτό, σύμφωνα με το σενάριο των Τούρκων που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν λίγες ώρες, είναι παράγοντας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των δυτικών, της CIA, υψηλόβαθμος αναλυτής σε θέματα ισλαμικού κόσμου και, σύμφωνα με τα λεγόμενα από πλευράς Τουρκίας πρέπει να είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των βιαιοτήτων από πλευράς των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.
Η πρώτη εμφάνιση αυτού του σεναρίου σε ελληνικό ΜΜΕ, μία από τις πρώτες εμφανίσεις σε ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη, συνέβη στο RodopiNews.gr στις 24 Ιουλίου 2016:
ΕΝΑ “ΠΕΡΙΕΡΓΟ” ΣΕΝΑΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ: ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑΤΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ;
(Με μεγάλη προσοχή ως προς τις αποδεσμευθείσες από την πλευρά μας πληροφορίες και με επίγνωση πως το σενάριο αυτό ήταν ήδη γνωστό και υπό επεξεργασία στις κυβερνήσεις Τουρκίας, Ελλάδας και ΝΑΤΟ παρουσιάσαμε χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πάντα με την δική μας κριτική σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, τόσο τα υποθετικά γεγονότα, όσο και στοιχεία για την ταυτότητα του “μυστικού” υποτιθέμενου “ένατου επιβάτη”, μέχρι και τα αρχικά του ονόματός του)
Το δημοσίευμα της 1ης Αυγούστου 2016 από τον Λουκά Λιγουριώτη στο ProNews.gr:
cia
Βουλευτής του Ερντογάν: «Στο ελικόπτερο με τους 8 φυγάδες βρισκόταν και o σταθμάρχης της CIA στην Πόλη»!
http://www.pronews.gr/portal/20160801/defencenet/ellinotoyrkika/40/voyleytis-toy-erntogan-gia-toys-toyrkoys-fygades-den-itan-mono
”Μπλέκει” και την CIA τώρα στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η Άγκυρα, με ένα σενάριο που θέλει και την Ελλάδα να παίζει ”βοηθητικό” ρόλο!
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που ίδρυσε ο Ερντογάν ΑΚΡ κ. Orhan Deligoz, υποστηρίζει με δηλώσεις του ότι στο ελικόπτερο με το οποίο διέφυγαν οι 8 φερόμενοι ως πραξικοπηματίες στην Ελλάδα βρισκόταν και πράκτορας της CIA!
Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Cumhuriyet, ο βουλευτής του AKP ισχυρίστηκε ότι πιθανότατα μαζί με τους 8 στρατιωτικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα, ήταν και (φερόμενος ως) επικεφαλής του γραφείου της CIA στην Κωνσταντινούπολη, Graham Fuller.
Βέβαια από την ”ιστορία” δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φ.Γκιουλέν , που είναι το καρφί στο μάτι του Ερντογάν και το πρόσωπο πίσω από το οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει όλα τα σενάρια εναντίον του και κατα της Τουρκίας – του πραξικοπήματος μη εξαιρουμένου φυσικά .
Έτσι η ιστοσελίδα προσθέτει στο ”σενάριο” ότι για τον κ. Graham Fuller λέγεται ότι από το 1966 είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Φ. Γκιουλέν και της CIA.
Προφανώς η ιστοσελίδα εννοεί τον πασίγνωστο κ. Graham E. Fuller, πρώην ανώτερο αξιωματούχος της CIA, αναλυτή ( και της RAD) και συγγραφέα πολλών βιβλίων για το μουσουλμανικό κόσμο
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι “Breaking Faith: A novel of espionage and an American’s crisis of conscience in Pakistan.” (Amazon, Kindle).
Υπηρέτησε στην CIA 20 χρόνια ως αξιωματικός επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες όπως. Γερμανία, Τουρκία, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Αφγανιστάν κ.α. Κατά τη θητεία του στην RAND Corporation έγραψε, μεταξύ πολλών άλλων αναλύσεις για το πολιτικό Ισλάμ σε διάφορες χώρες, καθώς και για τη γεωπολιτική του μουσουλμανικού κόσμου.
Μάλιστα σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Fuller αναφέρει σαφώς ότι ο Γκιουλέν δεν ήταν αναμεμειγμένος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Μάλιστα στο «κυνήγι» των κατασκόπων έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ από τις πρώτες ημέρες της άφιξης των Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ανακρίνει τους Τούρκους φυγάδες τουλάχιστον τέσσερις φορές από τις 16 Ιουλίου που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Από την στιγμή της άφιξής τους, η ΕΥΠ μπήκε ως όφειλε, ενεπλάκει στις έρευνες, αρχικά με ένα κλιμάκιο πρακτόρων που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη από την Ορεστιάδα για να τους ανακρίνουν.
Είθισται άλλωστε η τακτική αυτή, ειδικά σε περιπτώσεις στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο σε μια χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Τούρκους και με δεδομένο τον άτυπο «πόλεμο» δεκαετιών ανάμεσα σε ΕΥΠ και ΜΙΤ.
Το θέμα όμως που ανέκυψε σήμερα με τον πράκτορα της CIA δίνει διάσταση στην υπόθεση.
Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Απλά πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα των 8 Τούρκων προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα για την έκδοσή τους.
Και άλλη εκδοχή
”Εμπλοκή” της CIA στο πραξικόπημα της Τουρκία δεν αποδίδεται μόνο μέσω του Fuller αλλά και μέσω ενός συνεργάτη του, οπαδού και αυτού της Θεωρίας του «ήπιου Ισλάμ»: Ο γνωστός συγγραφέας Σονέρ Γιαλτσίν έχει αναφέρει ότι τη νύχτα της 15ης Ιουλίου βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ο Aμερικανός καθηγητής και θεωρητικός του ήπιου Ισλάμ Henry Barkey – μάλιστα φέρεται να ήταν στο ξενοδοχείο Σπλέντιτ στο νησί της Πριγκήπου.
Ο Δρ Henri Barkey έχει εργασθεί σε Προγράμματα για την Μέση Ανατολή σε Κέντρα αναλύσεων όπως το Woodrow Wilson
Σύμφωνα με δημοσιεύματα o Barkey κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Μικρασίας και ήταν στενός συνεργάτης του – όπως προαναφέραμε – φερόμενου ως σταθμάρχη της CIA στην Τουρκία Graham Fuller.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα odatv ο Barkey το βράδυ του πραξικοπήματος φέρεται να συναντήθηκε και να συνομίλησε με 7-8 άτομα ( σε άλλα ΜΜΕ γράφτηκε για διήμερη συναντηση 17 ατόμων).
Μεταξύ αυτών φέρεται να ήταν ο Ιρανός Ali Vaiz, ειδικός στα θέματα διεθνών κρίσεων, ο Αιγύπτιος ερευνητής Ahmet Morsy, ο καθηγητής Bayram Sarikaya του Πανεπιστημίου Γλιντιρίμ Μπαγεζίτ που θεωρείται ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής και ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Karar καθηγητής Mansur Akgun.
Περι του τι ειπώθηκε δεν έχει γίνει γνωστό. Δυο μέρες πάντως αργότερα ο Akgun έγραψε σε άρθρο του ότι ενδέχεται να υπάρχουν άλλες χώρες πίσω από το πραξικόπημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν αν δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις.

rodopinews