Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

ΝΕΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΑΓΚΥΡΑ

ΝΕΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΑΓΚΥΡΑ
Την άμεση έκδοση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ζητά η Τουρκία, με νέο έγγραφο που έχει ήδη εκδοθεί και δρομολογηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Turk. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο ενημέρωσης, ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης έχει ήδη έτοιμο το ένταλμα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, καθώς και το κατηγορητήριο, το οποίο είναι εξόχως βαρύ.
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο με ελικόπτερο, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν στη σύλληψη από τους ανθρώπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το CNN Turk, το ένταλμα έκδοσης έχει σταλεί από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να το αποστείλει στις ελληνικές αρχές, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος.
Το τουρκικό δίκτυο παρουσιάζει και το περιεχόμενο του εγγράφου, υποστηρίζοντας πως αναφέρει ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διασυνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Αυγούστου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 στις 16 Ιουλίου, διέπραξαν τα εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ, η διαδικασία που προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1)Σε πρώτη φάση το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 2)Η ελληνική πρεσβεία θα διαβιβάσει τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών. 3)Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν πάρει ήδη δύο αναβολές προκειμένου να περάσουν από την Επιτροπή Ασύλου. Η τελευταία ορίστηκε για τις 19 Αυγούστου.
http://www.protothema.gr/greece/article/601959/i-tourkia-zita-tin-amesi-ekdosi-ton-8-stratiotikon-pou-zitisan-asulo-stin-ellada/