Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Χίος: Καήκαν σχεδόν όλα τα μαστιχόδεντρα! (Video-photos)


SOS εκπέμπει η Χίος εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στο νότιο τμήμα του νησιού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί από την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου.
Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση το βράδυ της Δευτέρας.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής  προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν πέσει το σκοτάδι.
ΧΙΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 2
Οι εστίες είναι σε πολλά σημεία και διάσπαρτες. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια και στα Αρμόλια.
ΧΙΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 3
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
ΧΙΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 4
Πυροσβέστες και κάτοικοι της Χίου συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τις εκτάσεις που γίνονται στάχτη.
ΧΙΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Β
ΧΙΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ C
«90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί»
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.
Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.
To βίντεο του Μηταράκη από το μέτωπο της φωτιάς στη Χίο
Ο Νότης Μηταράκης ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter από την πύρινη κόλαση στην Χίο. Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και καταδεικνύουν το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο νησί. «Η Χίος δίνει μάχη με τις φωτιές», ήταν το σχόλιο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατία στο Twitter.