Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Δεν έχει περάσει ούτε καλά καλά μια εβδομάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ήδη στην Αλεξανδρούπολη η αγορά φαίνεται πως αρχίζει να νιώθει έντονα την στέρηση εσόδων που παρατηρείται. Σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας μεταφέραμε απόψεις επιχειρηματιών για την κατάσταση που έκριναν ότι δεν είναι καλή. Αφήσαμε να περάσουν μερικές ημέρες για να υπάρξει πιο ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης και χθες επικοινωνήσαμε με τους φορείς που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις για να αποτυπώσουμε την εκτίμηση τους για την κατάσταση.
Χατζημιχαήλ: Θα πρέπει να περιμένουμε γενικές απώλειες γύρω στο 30% αλλά να είμαστε ψύχραιμοι
“Είναι πλέον προφανές ότι τα γεγονότα στην Τουρκία επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της Βορείου Ελλάδος και της Αλεξανδρούπολης καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο μισό της τουριστικής περιόδου. Δεδομένη επίσης θα πρέπει να θεωρείται μία πτώση της τάξεως του 30%, ίσως και λίγο περισσότερο, όχι αποκλειστικά και μόνο στο εμπορικό κομμάτι, αλλά σωρευτικά στις απώλειες από την συνολική δαπάνη των Τούρκων τουριστών στην πόλη” τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Χατζημιχαήλ που μίλησε στο alexpoli.gr. Συμπληρώνει ακόμη ότι “ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης ασφαλώς και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθότι εξαρτώνται από τις εξελίξεις αφενώς στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας, αφετέρου από γεγονότα και (πιθανές νέες) καταστάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή (κουρδικό).Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ψυχραιμία και ορθή αξιολόγηση των καταστάσεων, δίχως λαϊκισμούς και υπερβολές, ώστε μεσοπρόθεσμα, είτε να επαναξιολογήσουμε – επανακαθορίςουμε τις τουριστικές αγορές- στόχους (στο κακό σενάριο), είτε να επανέλθουμε στο προ ολίγων ημερών τουριστικό επίπεδο.”
Χατζηκωνσταντίνου: 30-40% η μείωση στις κρατήσεις, κρίσιμος ο Αύγουστος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στο alexpoli.gr ανέφερε ότι τις πρώτες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, παρατηρήθηκαν δυο τάσεις στους Τούρκους επισκέπτες. Άλλοι επιχείρησαν να φύγουν άμεσα πίσω στην Τουρκία ανησυχώντας για την κατάσταση, και άλλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους κανονικά. Όπως μας είπε η συμπεριφορά των Τούρκων επισκεπτών ήταν γενικά ψύχραιμη. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι παρατηρείται μια μείωση στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, της τάξεως του 30-40% όμως συμπλήρωσε ότι για τις επόμενες ημέρες η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι ικανοποιητική καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην περιοχή που προσελκύουν επισκέπτες και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες Βαλκανικές χώρες. “Τα δύσκολα θα τα δούμε τον επόμενο μήνα αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί στην Τουρκία” ανέφερε εξηγώντας , ότι ακόμα και όσοι δεν είναι στις ομάδες που έχει επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα η κυβέρνηση Ερντογάν, έχουν μέλη της οικογένειας τους που υπόκεινται στις απαγορεύσεις αυτές και έτσι οι διακοπές στην Ελλάδα είναι μη πιθανές.
Αλαβάντας: Στην εστίαση έχουμε πτώση έως 80%
Χειρότερη είναι η εικόνα που λάβαμε από τους επιχειρηματίες της εστίασης και από τον πρόεδρο τους κ. Αλαβάντα ο οποίος είπε στο Alexpoli.gr ότι η μείωση στις εισπράξεις τους τις ημέρες αυτές φτάνει ακόμα και το 80% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που είχε αρχίσει η ροή Τούρκων επισκεπτών.
Το ίδιο ποσοστό πτώσης σε τζίρο μας έδωσε και υπεύθυνη καταστήματος fast food στο κέντρο της πόλης η οποία μας είπε ότι η πτώση στις εισπράξεις φτάνει στο 80%. Στα cafe της πόλης η εικόνα είναι μάλλον λίγο διαφορετική καθώς ανάλογα με τον κόσμο που προσελκύει το καθένα, οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Υπήρξαν επιχειρηματίες που μας μίλησαν για τεράστια πτώση τζίρου και άλλοι για μικρή πτώση. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι κανείς από τους επιχειρηματίες του χώρου που μιλήσαμε δεν δήλωσε ανεπηρέαστος από την κατάσταση αυτή ενώ ο προβληματισμός όλων ήταν έκδηλος.
http://www.alexpoli.gr/protes-ektimisis-gia-zimia-stin-ikonomia-tis-alexandroupolis-logo-astathias-stin-tourkia/