Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

"Συναγερμός στα νησιά του Αιγαίου για τους πρόσφυγες"

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβανει το προσφυγικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο οποίος μιλά για "συναγερμό στα νησιά του Αιγαίου". Όπως σημειώνει, οι ελληνικές Αρχές σε αρκετά νησιά έχουν καλέσει για λήψη επειγόντων μέτρων, για να αποτραπεί η ροή προσφύγων από την Τουρκία, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης στην Τουρκία.
Με την τουριστική περίοδο στην κορύφωσή της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρκής και εμφανώς αυξανόμενη ροή προσφύγων.
Ο Guardian αναφέρεται και στην υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματούχων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα αυτό τροφοδότησε εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπη με το δίλημμα να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε μία λεπτή φάση των συζητήσεων για την Κύπρο, προσπάθησε να βρει τη μέση λύση: υποσχέθηκε ότι οι άνδρες (σ.σ. οι 8 στρατιωτικοί) θα έχουν δίκαιη ακρόαση υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά η Τουρκία έχει ισχυρό επιχείρημα για την έκδοσή τους», αναφέρει.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν, καταλήγει το δημοσίευμα, από το αν ο Ερντογάν υλοποιήσει την υπόσχεσή του για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.


http://www.nooz.gr/world/sunagermos-sta-nisia-tou-aigaiou-gia-tous-prosfuges