Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία στην κόψη του ξυραφιού- Όλες οι εξελίξεις

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε στις εισαγγελικές αρχές τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. (Αναλυτικά)

Κινδυνεύει η θέση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ
Σαφέστατη προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σεβαστεί το κράτος δικαίου, αλλιώς κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, έστειλε στην κοινή του συνέντευξη με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ
Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η Washington Post δημοσίευσε την πληροφορία, ότι όταν η Μογκερίνι προειδοποίησε ότι χώρες που επιτρέπουν τη θανατική ποινή δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κέρι έσπευσε να προσθέσει ότι "η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει σεβασμό της δημοκρατίας".

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι το σχόλιο Κέρι για το ΝΑΤΟ ήταν μία προειδοποίηση προς την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ότι κινδυνεύει η συμμετοχή της χώρας στη συμμαχία".

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τη δημοκρατία, με τον Κέρι να απαντά λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα "μετρήσει τις πράξεις της χώρας".

Ο αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "πολλοί έχουν συλληφθεί και αυτό έγινε πολύ γρήγορα. Η επαγρύπνηση και ο έλεγχος θα είναι σημαντικός κατά το προσεχές διάστημα".

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι παρατήρησε ότι το γεγονός του πραξικοπήματος "δεν δίνει καμία δικαιολογία στη χώρα να απομακρυνθεί από θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου", σημειώνοντας ότι η προσοχή θα είναι επαυξημένη.

"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε και πρόσθεσε: "Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής".

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως πρέπει να παράσχει στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο για να τεκμηριώσει το αίτημά της για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα
Φετουλάχ Γκιουλέν.

"Οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αιτημάτων έκδοσης, η Τουρκία πρέπει να στείλει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς", σχολίασε.

"Καλούμε σταθερά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα και καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου", δήλωσε και τόνισε: "Οι δράστες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή έτσι ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια".


Η στιγμή της επίθεσης στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Στη δημοσιότητα έδωσε το πρακτορείο Ανατολή βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. (
Δείτε το βίντεο)Επιχείρηση κατάρριψης του αεροσκάφους του Ερντογάν

Δύο 24ωρα μετά το
αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το Reuters φέρνει στο φως της δημοσιότητας, επικαλούμενο μαρτυρίες, την πληροφορία ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά F16 που ελέγχονταν από τις δυνάμεις των στασιαστών πλησίασαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν και το παρενόχλησαν. (Αναλυτικά)
Ο Γιλντιρίμ ανοίγει θέμα θανατικής ποινής

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός,
Μπιναλί Γιλντιρίμ. "Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε", δεσμεύτηκε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα "θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου".

Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, διευκρίνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού. (
Αναλυτικά)
http://www.nooz.gr/world/kata-tis-ekdosis-gkioulen-stin-tourkia-o-keri