Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

"Οι τζιχαντιστές έφθασαν στη Γερμανία"

Οι πολίτες της Γερμανίας, που διακατέχονται από έντονους φόβους μετά τις τέσσερις επιθέσεις στο έδαφος της χώρας μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, οι δύο από τις οποίες συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία, χρειάζονται απαντήσεις από τους γερμανούς πολιτικούς, έκρινε ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια στη Γερμανία», τόνισε ο Ζεεχόφερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU, αδελφό κόμμα της CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ). Ο ίδιος κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης για να αυξηθεί η ασφάλεια μετά τις επιθέσεις.

«Ο κόσμος είναι ανάστατος, γεμάτος φόβο, και αυτό είναι εντελώς κατανοητό. Χρειάζεται αξιόπιστες απαντήσεις από τους πολιτικούς και όχι ατελείωτο διάλογο και δικαιολογίες», τόνισε ακόμη ο Ζεεχόφερ.

Νωρίτερα, ο βαυαρός πρωθυπουργός έκρινε ότι οι επιθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως η ισλαμιστική τρομοκρατία έφθασε στη Γερμανία και οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

«Κάθε επίθεση, κάθε τρομοκρατική ενέργεια, παραπάει», αλλά «η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία» πλέον, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζεεχόφερ.

Η σειρά των επιθέσεων εντείνει την αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ στην κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο Ζεεχόφερ κάλεσε να καταστεί αυστηρότερη η πολιτική αυτή, με την απέλαση ή τον επαναπατρισμό προσφύγων, ακόμη κι όταν οι χώρες τους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το πώς θα αντιμετωπίζονται τέτοια πρόσωπα στο μέλλον, όταν παραβιάζουν τον νόμο ή όταν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο», ανέφερε ο ηγέτης της CSU. Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κρίνει ο ίδιος, υπάρχει και «κόσμος που υπάρχει πιθανότητα (να διαπράξει) ενέργειες τρομακτικής βιαιότητας».

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι σοκαρισμένη, ειδικά μετά την πρώτη επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο έδαφος της χώρας, η οποία διαπράχθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Άνσμπαχ, μια ήσυχη βαυαρική πόλη, και η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και να τραυματιστούν 15 άνθρωποι.

Ο δράστης ήταν ένας Σύρος 27 ετών, που είχε ζητήσει άσυλο και έπασχε από ψυχική ασθένεια.

Η επίθεση αυτή έγινε λιγότερες από οκτώ ημέρες μετά την επίθεση με τσεκούρι που έκανε ένας ανήλικος, που επίσης είχε ζητήσει άσυλο, μέσα σε ένα τρένο. Ο νεαρός, που είχε καταγραφεί από τις γερμανικές αρχές ως αφγανός υπήκοος, ήταν στην πραγματικότητα Πακιστανός. Είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Και στις δύο περιπτώσεις αυτές, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν, την ταχεία ριζοσπαστικοποίησή τους.

Εξάλλου ένας ακόμη πρόσφυγας, από τη Συρία, διέπραξε μια επίθεση με ματσέτα, αλλά η υπόθεση αποδείχθηκε έγκλημα πάθους.

Αυτές οι τρεις επιθέσεις, που προστέθηκαν στην αιματηρή επίθεση στο Μόναχο —η οποία δεν είχε καμιά σχέση με το ριζοσπαστικό ισλάμ— δείχνουν, έκρινε η εφημερίδα Bild, ότι η Γερμανία «δεν μπορεί αιωνίως να παραμένει μια νησίδα ειρήνης, με ή χωρίς πρόσφυγες».

http://www.nooz.gr/world/oi-tzixantistes-ef8asan-stin-germania26716