Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Στάθης (κάτοικος Κων/πολης): «Πανικοβλημένοι οι πολίτες στην Κωνσταντινούπολη… Περιμένουν τα χειρότερα»

bitsas708
«Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών» τόνισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι στο ζήτημα αυτό «δεν χωρούν μικροπολιτικοί υπολογισμοί» και έκανε λόγο για την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο υπουργός αναφορικά με το ενδεχόμενο να διαταραχτεί η κατάσταση στο προσφυγικό από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός.
«Παρακολουθούμε με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι εάν αλλάξει στάση ο Ερντογάν ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν στην χώρα οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν της εφαρμογή της.
Σχολιάζοντας την αποτυχία του πραξικοπήματος «για πρώτη φορά στην Τουρκία», εκτιμά ότι «τα πράγματα δεν είναι ούτε θα εξελιχθούν ευθύγραμμα» και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη επί του θέματος σημειώνει πως «η αντιμετώπιση μιας απόπειρας πραξικοπήματος γίνεται με περισσότερη δημοκρατία».
Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος τόσο για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη δυναμική της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία όπως είπε, «έχει αποδείξει ότι είναι και για τα εύκολα και για τα δύσκολα και θα πάει μακριά».
Τέλος για την αξιολόγηση είπε ότι θα γίνει μέσα από συγκεκριμένο χάρτη όπως και η πρώτη που ήταν θετική, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα συντείνει το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας και το κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή.