Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές για την συμπεριφορά ενός “μεταφραστή” του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου Αλεξανδρούπολης κατά την διάρκεια της δίκης των 8 στρατιωτικών. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα και γνωρίζουν τουρκικά ο “μεταφραστής” απείλησε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με “σφαγή” όταν γυρίσουν στην Τουρκία!
Από την πρώτη στιγμή η πληροφορία μας έβαλε σε σκέψεις καθώς επίσημος μεταφραστής των τουρκικών αρχών στην Κομοτηνή είναι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής Σερντάρ Καραπατσά ο οποίος είναι γνωστός στην πόλη ως άνθρωπος χαμηλών τόνων και γενικότερα ως ένα μορφωμένο και πολιτισμένο άτομο, μακριά από κάθε ακρότητα και φανατισμό.
Η είδηση έχει ως εξής:
Τουρκική πρόκληση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Αλεξανδρούπολη
Από νωρίς το πρωί σήμερα εμφανίστηκαν στον εξωτερικό χώρο του δικαστικού μεγάρου της Αλεξανδρούπολης, διάφοροι Τούρκοι σχετιζόμενοι με το προξενείο της Κομοτηνής αλλά και από την Τουρκία. Ένας από αυτούς θέλησε να κάνει δηλώσεις, παρουσιάζοντας τον εαυτό του (φορώντας μάλιστα και το ειδικό ένδυμα που φορούν οι νομικοί στην Τουρκία) ως εκπρόσωπο “μη κυβερνητικής” οργάνωσης δικηγόρων από την Κωνσταντινούπολη. Ο κύριος αυτός δήλωσε ότι οι 8 συλληφθέντες πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία ενώ μόλις τελείωσε τις δηλώσεις…έβγαλε και το “νομικό” ένδυμα.
dikigoros
Στη συνέχεια αρχίζοντας η διαδικασία, η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου, έγινε επιτρεπτή για τους Τούρκους αλλά και για όλους τους δημοσιογράφους χωρίς να επιτρέπονται όμως συσκευές απεικόνισης και καταγραφής. Όπως αναφέρει στο alexpoli.gr δημοσιογράφος γυναίκα μεγάλου ενημερωτικού μέσου “με έψαξαν εξονυχιστικά, δε συνέβη το ίδιο όμως με τους Τούρκους στους οποίους ο έλεγχος ήταν σαφώς πιο χαλαρός”.
Όταν η διαδικασία ξεκίνησε, συνάδελφοι δημοσιογράφοι που γνωρίζουν τούρκικα δεν πίστευαν στα αυτιά τους, ακούγοντας τον μεταφραστή του υποπρόξενου της Κομοτηνής να απειλεί χαμηλόφωνα τους 8 μέσα στο ελληνικό δικαστήριο, με σφαγή όταν γυρίσουν στην Τουρκία. Μάλιστα ο κύριος αυτός μιλούσε χαμηλόφωνα μεν αλλά γνώριζε ότι ακούγεται από τους γύρω παρευρισκόμενους, δείχνοντας έτσι την ολική έλλειψη σεβασμού του προς την διαδικασία που λάμβανε χώρα εκείνη τη στιγμή στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης καθώς και τον φανατισμό του υπέρ του Ερντογάν.
Πέραν των παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 2 ημέρες κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν “περίεργα” προβλήματα στις επικοινωνίες τους με κινητά, κάτι που αντιμετωπίζουμε και στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή κινητού του alexpoli.gr κυρίως όταν συνομιλούμε με τους συναδέλφους αυτούς αλλά και με άτομα σε θέσεις κλειδιά για συλλογή πληροφοριών, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούμε να χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά τις 2 τελευταίες ημέρες, άλλες συνδέσεις με αριθμούς μη γνωστούς, για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο με τις επικοινωνίες μέσω κινητών, όμως αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε καθώς συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένες επικοινωνίες με συγκεκριμένα πρόσωπα…
http://www.alexpoli.gr/tourkiki-proklisi-mesa-stin-ethousa-tou-dikastiriou-stin-alexandrou/
serdar_karapaca
Μετά από το δημοσίευμα της έγκυρης ηλεκτρονικής εφημερίδας Alexpoli.gr και τις μαρτυρίες από δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το RodopiNews.gr επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής ζητώντας να μιλήσει με τον μεταφραστή του προξενείου κο Σερντάρ Καραπατσά, ο οποίος όμως μέχρι και σήμερα, ημέρες μετά, δεν έδωσε απάντηση.
Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί το άτομο το οποίο απείλησε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με “σφαγή” και όλοι στην Κομοτηνή δεν μπορούν να πιστέψουν πως αυτός είναι ο Καραπατσά, θεωρώντας πως ίσως πρόκειται για τρίτο άτομο που βρέθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου, πράγμα πολύ πιθανό.
Στην φωτογραφία ο Σερντάρ Καραπατσά με τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής κο Ακιντζί.
Ρεπορτάζ: Σ.Μ.