Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Τα «μαζεύει» ο Τούρκος πρέσβης: Αμεση έκδοση των 8 στρατιωτικών θα έχει θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Μετά από την πρώτη τοποθέτησή του, για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, η οποία προκάλεσε αίσθηση, ο Τούρκος πρέσβης προσπάθησε να τα... μαζέψει.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, ο Κερίμ Ουράς, δήλωσε ότι αν δεν εκδοθούν οι 8 στρατιωτικοί στην Τουρκία, αυτό δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις, ενώ τόνισε ότι ήταν λάθος της Αθήνας η απόφαση να δώσει άδεια προσγείωσης στο ελικόπτερο.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος πρέσβης έβγαλε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε, καθώς όπως φαίνεται υπήρξαν αντιδράσεις από το υπουργείο Εξωτερικών για τα λεγόμενά του. Σε αυτή, αναφέρει ότι αυτό που δήλωσε ήταν πως η άμεση έκδοση των 8 συλληφθέντων θα έχει θετικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι το αντίθετο θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη.
Αναλυτικά, η διευκρινιστική ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα:
«Ο πρέσβης τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος θα έχουν μία δίκαιη και διαφανή δίκη στη χώρα τους.
Δήλωσε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι η άμεση έκδοσή τους. Αυτό θα έχει πολύ θετικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μία αρνητική απόφαση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό καθήκον του είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσει τη σταθερότητα.
Επίσης, ο πρέσβης ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο, για την έγκαιρη υποστήριξη και συνεργασία που έδωσαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».


Πηγή: Τα «μαζεύει» ο Τούρκος πρέσβης: Αμεση έκδοση των 8 στρατιωτικών θα έχει θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/279130/ta-mazeyei-o-toyrkos-presvis-amesi-ekdosi-ton-8-stratiotikon-tha-ehei-thetikes#ixzz4Esnsh3MG