Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Αγνοούνται 14 τουρκικά πλοία- Διαψεύδει η Άγκυρα

Τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού καθώς και ο ναύαρχος διοικητής στόλου φέρονται να αγνοούνται από τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ οι κυβερνήτες τους θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε αυτό.
Σύμφωνα με πηγή των βρετανικών The Times, ο ναύαρχος Βεϊσέλ Κοσελέ είναι άφαντος από την ημέρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της Παρασκευής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ναύαρχος ανήκει στους πραξικοπηματίες ή εξαπατήθηκε από αυτούς ότι δήθεν βρίσκεται σε εξέλιξη τρομοκρατική ενέργεια και στη συνέχεια τέθηκε σε ομηρία.
Τα 14 πολεμικά πλοία βρίσκονταν εν υπηρεσία είτε στο Αιγαίο Πέλαγος είτε στη Μαύρη Θάλασσα και, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος και μετά, δεν έχουν επικοινωνήσει με τις βάσεις τους.
Ο βρετανικός Independent κάνει λόγο για υποψίες ότι κατευθύνονται σε ελληνικά λιμάνια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη εγρήγορση και επιχειρούν να εξακριβώσουν εάν τα τουρκικά πλοία βρίσκονται πράγματι στο Αιγαίο.Διαψεύδει η Άγκυρα
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αγνοούνται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.Τι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ
Νωρίτερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία φέρονταν να αγνοούνταν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η στρατιωτική συμμαχία ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί
, ανέφερε πως η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει αιτήματα για συνδρομή στη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας για τα αγνοούμενα πολεμικά πλοία.

Εξάλλου ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti πως τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δύο από αυτά στη Ρουμανία.

"Τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τώρα στη Μαύρη Θάλασσα: δύο στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, ένα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και ένα στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία σε ρωσικά λιμάνια", δήλωσε.