Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Ελλάδα: Συνελήφθηκαν 2 επικίνδυνοι τζιχαντιστές τρομοκράτες

Deux djihadistes présumés ont été arrêtés en Grèce. (Bulent Kilic/AFP)
Δύο άνδρες κάτοχοι σουηδικών διαβατηρίων και που μετέφεραν υλικό μάχης συνελήφθηκαν στην Ελλάδα ύποπτοι ότι σχετίζονται με τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις ανέφεραν ελληνικές αστυνομικές πηγές την Κυριακή.Οι δύο ύποπτοι είναι ένας  28 χρονος Βόσνιος και ένας 19χρονος υεμενίτης και ταξίδευαν με λεωφορείο όταν συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη στην επαρχία της Θράκης κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Έφεραν « υλικό μάχης  » εκ των οποίων 2 machettes (23 και 32 cm μήκους)και στρατιωτικές στολές.Αυτό το υλικό εντοπίστηκε στα μπαγκάζια τους σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.Οι 2 άνδρες κατηγορούνται για οπλοκατοχή και θα παρουσιαστούν στον ανακριτή την Τρίτη.Σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο δεν είναι συνεργάσιμοι και δεν απαντούν στις ερωτήσεις των αστυνομικών.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι γνωστός στις ευρωπαικές αρχές για τις διασυνδέσεις του με τζιχαντιστές σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Στο παρελθόν καταδικάστηκε για προετοιμασία τρομοκρατική επείθεσης και από τότε επιθεωρείται από τις σουηδικές αρχές.
Σύμφωνα με το Mega Channel το Σάββατο συνελήφθηκε το 2005 στη Βοσνία μετά από μια έρευνα κατ΄οίκον όπου η αστυνομία ανακάλυψε ζώνη με εκρηκτικά, εκρηκτικά και ένα βίντεο όπου ένας άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο ανέφερε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου στην Washington. Καταδικάστηκε αρχικά σε 14 χρόνια φυλακή και έπειτα από έφεση σε 5 χρόνια πριν ν΄απελευθερωθεί το 2011και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία..
Οι 2 άνδρες έφθασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος  των Αθηνών προερχόμενοι από τη Σουηδία πριν από 10 ημέρες.Έπειτα πήραν το λεωφορείο για Τουρεκία μέσω Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης κάτι που πιστοπ[οιούν και τα εισιτηριά τους. (AFP 31.1.16)
« Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών με καταγωγή από τη Βοσνία, ονόματι Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος είχε στην κατοχή του σουηδικό διαβατήριο, και έναν 20χρονο από την Υεμένη.
Οι δύο ύποπτοι είχαν ταξιδέψει από τη Σουηδία στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και από εκεί στον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου με πιθανό προορισμό τη Συρία ή το Ιράκ. Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ευρώπης για τις κινήσεις του 29χρονου και του 20χρονου συνεργού του.Στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια, κινητά, χρήματα και στρατιωτικά ρούχα, καθώς και εισιτήρια του ΚΤΕΛ που σημαίνει ότι επέλεγαν για τις μετακινήσεις τους λεωφορείο. Η αστυνομία σχημάτισε σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και στη συνέχεια ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τούς παρέπεμψε στον ανακριτή. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές οι δύο άνδρες σχετίζονται με ισλαμική τρομοκρατία.’ Καθημερινή