Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

O Αναστασιάδης ζήτησε βοήθεια από τον Κέρι για άσκηση επιρροής προς την Τουρκία

O Αναστασιάδης ζήτησε βοήθεια από τον Κέρι για άσκηση επιρροής προς την ΤουρκίαΟι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ κυριάρχησαν στην χθεσινή ημίωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ικανοποιημένη από τις συνομιλίες δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλά για παραγωγική συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ φιλικό περιβάλλον.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πορεία των διαβουλεύσεων και πως βλέπουμε την όλη διαδικασία να προχωρεί.

«Ζητήθηκε η βοήθεια των ΗΠΑ ως μέλος του Σ.Α., αλλά και λόγω των πολύ στενών διμερών μας σχέσεων να βοηθήσει προς την κατεύθυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη, προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με ειδική αναφορά στην ανάγκη όπως η Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες να αποδείξει στην πράξη αυτό που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο ΚΕ.
Αναφορά με τις διμερείς σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έγινε εκτενής συζήτηση για την στρατηγική εταιρική μας σχέση, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το στρατηγικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θεωρούν ότι μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος με τις ΗΠΑ, θα πρέπει αυτός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχυθεί».
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τα δύο θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, υπό την έννοια ότι «η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή στέλνει και μηνύματα σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν”. Μηνύματα, πρόσθεσε, ότι αναμένουμε από την Τουρκία συγκεκριμένες ενέργειες.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και Τούρκων και σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι σχετικό με ενδεχόμενη επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο και την περιοχή πριν τα τέλη του έτους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό που μπορεί να αναφέρει είναι «ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί την περιοχή”.
“Θα δούμε, με την εξέλιξη των πραγμάτων, πως θα διαμορφωθούν τα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο ΚΕ.
ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

mignatiou