Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ - Ξεκινούν έρευνες στη στεριά για πετρέλαιο

Ξεκινούν έρευνες στη στεριά για πετρέλαιο
Λευκωσία: Σεισμογραφικές έρευνες από ξηρά και αέρα και έρευνες με σειρά άλλων υπερσύγχρονων τεχνολογιών για τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους της ελεύθερης Κύπρου αλλά και της θαλάσσιας ζώνης από τη στεριά μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια που εκτείνονται τα χωρικά μας ύδατα ξεκινά η αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions. Η εταιρεία από την Καλιφόρνια, είχε υποβάλει αίτηση για να της δοθεί άδεια από το υπουργείο Ενέργειας στα τέλη του περασμένου χρόνου. Μετά από σχετική εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης και οι επιτελείς του διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με αποτέλεσμα τη σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή, ενώ προηγήθηκαν και διάφορες επιστημονικές μελέτες, όπως για περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.τ.λ.
Η συμφωνία εξουσιοδοτεί την NEOSGeo Solutions να διεξάγει τις έρευνες με συγκεκριμένες τεχνολογίες σε όλο το χερσαίο έδαφος που ελέγχεται από τη Δημοκρατία και πρόσθετα τη θαλάσσια ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων των χωρικών μας υδάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα για όλα τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ –από τα όρια των χωρικών υδάτων μέχρι τα όρια της ΑΟΖ– έχει με αποκλειστικότητα η νορβηγική PGS. Η συμφωνία με την NEOS GeoSolutions δεν της δίνει αποκλειστικά δικαιώματα, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ».

Στόχος είναι αφενός ο εντοπισμός πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος της Δημοκρατίας όπως και στη ζώνη των χωρικών υδάτων. Παράλληλα, θα υπάρξει χαρτογράφηση όλου του υπεδάφους, κάτι που θα δείξει στους επιστήμονες τη συνέχεια της υποθαλάσσιας γεωλογίας και το πώς ενώνονται οι χερσαίες περιοχές με τις θαλάσσιες. Κάτι που θα είναι πολύ βοηθητικό και για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των σεισμογραφικών ερευνών στη θάλασσα.

Παρόμοιες έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, έχουν γίνει από την NEOS GeoSolutions σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στο Κολοράντο, Καλιφόρνια, Βόρεια Ντακότα και Τέξας στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στον Λίβανο –τα τελευταία δύο χρόνια– και αλλού.

Οι ειδικοί της εταιρείας, βλέπουν σημαντικές πιθανότητες ανακάλυψης τέτοιων κοιτασμάτων, με βάση και τα γεωλογικά δεδομένα από τις σεισμογραφικές έρευνες σε όλη την περιοχή –Ισραήλ, Λίβανο, Κύπρο, τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ώς τώρα στη θάλασσα και τη γεωλογική δομή του υπεδάφους. Οι έρευνες δεν καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές, αλλά συγκεκριμένες ζώνες.
Οι έρευνες στο μεγαλύτερό τους μέρος, θα γίνουν με υπερσύγχρονη νέα τεχνολογία, σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρα περίπου. Γίνονται με εναέρια μέσα –μικρά αεροπλάνα– που διαθέτουν εξοπλισμό με ειδικά συστήματα και αισθητήρες.

Προβλέπεται ότι, θα γίνουν από αέρος αποτυπώσεις του υπεδάφους για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους και συστήματα υπερσύγχρονων αισθητήρων, δηλαδή μαγνητική, ηλεκτρομαγνητική και ραδιομετρική και μαγνητοτελλουρική.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα σταλούν στη συνέχεια για την επεξεργασία και ανάλυση στις ΗΠΑ. Στην Κοιλάδα της Σιλικόνης, η εταιρεία διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους παγκόσμια υπερυπολογιστές ανάλυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης των δεδομένων των γεωλογικών ερευνών.

Βλέπουν σημαντικές πιθανότητες για κοιτάσματα

Κατά τρόπο ανάλογο με τον οποίο έγιναν οι σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι χάρτες με τα δεδομένα του υπεδάφους σε σχέση με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η Δημοκρατία δεν πληρώνει κάποιο ποσό. Αντίθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών θα διατίθενται προς πώληση σε ενδιαφερόμενους, με τα έσοδα να μοιράζονται σε ποσοστό που έχει συμφωνηθεί, μεταξύ Κράτους και εταιρείας. Κατόπιν, αν υπάρχει ενδιαφέρον η Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες στη στεριά, ανάλογη με αυτή που έγινε στην ΑΟΖ.

Η NEOS GeoSolutions, με χθεσινή της ανακοίνωση στις ΗΠΑ, εξήγγειλε τη συμφωνία και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο για να «χαρτογραφήσει τις δυνατότητες εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Για τη συλλογή των δεδομένων, ανάλυση και απεικόνισή τους, θα χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας πολλαπλοί αισθητήρες από έδαφος και αέρα, η επεξεργασία θα γίνει από υπερυπολογιστές, που «τρέχουν» το προηγμένο λογισμικό «analytics», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η NEOS GeoSolutions.

Όπως προστίθεται, η εταιρεία υποστηρίζεται, «από μια ομάδα επενδυτών υψηλού προφίλ που περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και την επενδυτική KCPG (την οποία υποστηρίζουν οι Amazon, Google και Sun Microsystems), η Goldman Sachs κ.ά.».

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ