Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Ποιοι δεν θέλουν τις κάρτες… και τι φωνάζαμε εμείς

Στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών προχώρησε η Eurobank, κατά τον μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών, με μηνιαίο μέσο όρο τις 10.000 πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος και χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS. Επίσης υπερδεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.
Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις θα συμβάλλουν στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70 ευρώ για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά.


Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.
Στη χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ (δηλ. 40 δισ. ευρώ) . Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωσή της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δις ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).
Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστο κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.
Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά τον μήνα Ιούλιο, ενώ πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σημείωση-υπενθύμιση: Μήπως να θυμίζαμε τι είχαμε γράψει – φωνάζαμε για την ακρίβεια σε κεντρικές μας αναρτήσεις για το θέμα:
1. http://www.defence-point.gr/news/?p=64259
2. http://www.defence-point.gr/news/?p=95834
3. http://www.defence-point.gr/news/?p=95883