Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

S&P: Το Grexit ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

S&P: Το Grexit ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία
Στους τρεις σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία συγκαταλέγει ο Standard & Poor's την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, στο β' τρίμηνο του 2015 διαπιστώνεται αύξηση των γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων. Παράλληλα, ο S&P τονίζει ότι την εν λόγω περίοδο υποβάθμισε συνολικά 244 εκδότες με χρέος ύψους 1,2 τρισ. δολάρια και αναβάθμισε 125 εκδότες με χρέος 621 δισ. δολάρια.
«Οι υποβαθμίσεις ξεπέρασαν τις αναβαθμίσεις καθώς οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν, περιλαμβανόμενων της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), της επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και του πιστωτικού αντίκτυπου από την ομαλοποίηση των επιτοκίων της Federal Reserve των ΗΠΑ», αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.
«Οι περισσότερες περιοχές γνώρισαν δύο υποβαθμίσεις για κάθε αναβάθμιση – μέγεθος ελαφρά πάνω από τον ιστορικό μέσο», σημειώνει η Diane Vazza, επικεφαλής της ομάδας έρευνας της Standard & Poor's για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα.
«Η Ευρώπη ήταν η μοναδική εξαίρεση, με τις υποβαθμίσεις να ξεπερνούν τις αναβαθμίσεις, αλλά με μικρότερο περιθώριο στο 1,7 προς 1. Οι τρεις υποβαθμίσεις της Ελλάδας το β΄ τρίμηνο ενίσχυσαν το μερίδιο της Ευρώπης σε υποβαθμισμένο χρέος το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου», προσθέτει.

newpost