Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Αναβαθμισμένη έκδοση των S-300 για το Ιράν δια στόματος Πούτιν!

Μία δήλωση του Βλάντιμιρ Πούτιν στο RIA news agency ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά σχετικά με το Ιράν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως ένας αριθμός συστημάτων S-300 εκσυγχρονίζεται με σκοπό να παραδοθεί στην Τεχεράνη στα πλαίσια παλαιότερης σύμβασης. Να θυμίσουμε ότι το Ιράν είχε προβεί στην παραγγελιά ενός αριθμού συστημάτων αεράμυνας S-300 το 2010 της οποίας η παράδοση ακυρώθηκε στα πλαίσια των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και μετά από πολλές πιέσεις της Δύσης προς τη Μόσχα.
 
Είναι εμφανές πως η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έλυσε τα χέρια της Ρωσίας η οποία θέλοντας να βελτιώσει κατά το δυνατόν την άσχημη εικόνα της οικονομίας της άδραξε την ευκαιρία και επανέφερε το θέμα της παράδοσης των πυραύλων στο Ιράν υπό το νέο πρίσμα των εξελίξεων.
Παρ όλα αυτά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις κυρίως απ την πλευρά του Ισραήλ το οποίο δια στόματος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την «απογοήτευση» του Ισραήλ για την απόφαση της Ρωσίας.