Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΑΚΟ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΟΗΕ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Το ΥΠΕΞ της Συρίας έστειλε 2 ταυτόσημα μηνύματα στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου καταγγέλει ότι το τουρκικό καθεστώς δίνει κάθε δυνατή υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις και καταπατάει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΥΠΕΞ Συρίας αποδίδει στην τουρκική κυβέρνηση την άμεση ευθύνη για την αιματοχυσία του συριακού άιματος και της ανθρωπιστικής οδύνης εκατομυρίων σύριων πολιτών στο εσωτερικό της Συρίας και στο εξωτερικό. Της καταμαρτυρά ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.
Το συριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έχει ντοκουμεντάρει την συνωμοσία των τούρκων εναντίον της Συρίας.
Το ΥΠΕΞ στα μηνύματά του αναφέρει πως αν η Τουρκία και οι γειτονικές χώρες είχαν σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας το 70% των παραγόντων της κρίσης θα είχαν υποσκελιστεί.
«Η Συρία πάντοτε ισχυριζόταν ότι η τρομοκρατία δεν έχει ούτε πατρίδα ούτε θρησκεία ούτε σύνορα και προειδοποιούσε τις χώρες που υποστήριζαν την τρομοκρατία ότι αυτή θα στραφεί εναντίον τους».
Τα δύο μηνύματα ανακαλούν την παροιμιώδη έκφραση  «κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχετικά με την Τουρκάι που μετά από 4 χρόνια συριακής κρίσης αναγνώρισε ότι είναι καθήκον της να συγκρουστεί με την τρομοκρατία. Ωστόσο αναρωτιέται αν οι « προθέσεις της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας της Daech, αλ Nosra κι άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων θυγατρικών της à Al-Qaeda είναι ειλικρινείς ή προσβλέπουν στο να χτυπήσουν τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ ή για άλλους ίσως εξωτερικούς παράγοντες και λόγους;»
To υπουργείο υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με έναν τρόπο αποτελεσματικό κι  οριστικό απαιτείμια συλλογική οροσπάθεια σε συλλογικό επίπεδο τοπικό και διεθνές και που να βασίζεται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και των συμφερόντων των λαών.SANA 29/7/15