Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Και η Τουρκία τμήμα των πολιτικά ασταθών περιοχών

Και η Τουρκία τμήμα των πολιτικά ασταθών περιοχών
Ο Γερμανός αναλυτής Βάλτερ Σούτσλε παρακολουθεί με ανησυχία τις κλιμακούμενες επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, που επισφραγίστηκαν με τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στη χώρα του και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK, που είχε στόχο την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος, συνιστά νέα κλιμάκωση των ενεργειών της Άγκυρας. Στόχος των αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ ήταν εκτός από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και κουρδικές δυνάμεις.
Ο Βάλτερ Στούτσλε, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα ασφαλείας, παρακολουθεί με απορία τις κινήσεις της Τουρκίας. Όπως επισήμανε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, "σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να διακρίνω το νόημα των ενεργειών αυτών. Αυτό που βλέπω είναι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διένεξη βυθίζονται αυτήν την ώρα ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτήν και προφανώς δεν διαθέτουν πολιτικά σχέδια για το πως μπορεί να επιτευχθεί ειρήνευση σε αυτήν την εστία κρίσης".
Και η Γερμανία έχει λόγους να ανησυχεί
Ο Βάλτερ Σούτσλε, ο οποίος διετέλεσε από το 1998 έως το 2002 υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας, θεωρεί κραυγαλέο λάθος την απόφαση διακοπής του ειρηνευτικού διαλόγου με το PKK. Όπως εξήγησε, "αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μόνο μια πλειάδα περιοχών με ασταθείς συνθήκες διακυβέρνησης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή –το τόξο εκτείνεται από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ- αλλά στο μεταξύ στις πολιτικά ασταθείς περιοχές ανήκει και η Τουρκία και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό".
Ο Βάλτερ Σούτσλε επικρίνει την ιδέα της δημιουργίας μίας ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα, η οποία θα εκτείνεται εντός των συριακών εδαφών. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εκ των πραγμάτων κατοχή εδαφών ενός κυρίαρχους κράτος, συνθήκη που θα σήμαινε, όπως τόνισε, με απλά λόγια "πόλεμο".
Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον Κούρδων στο βόρειο Ιράκ θα πρέπει να ανησυχήσει και τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, ο οποίος υπενθυμίζει την παρουσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο νατοϊκών αποστολών στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων και στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ. Όπως υπογράμμισε ο Βάλτερ Σούτσλε, "η Γερμανία παρέχει στήριξη αυτή τη στιγμή εκπαιδεύοντας μια ομάδα εναντίον της οποίας η Τουρκία θέλει να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις. Αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει πρώτης τάξεως ανησυχία σε επίπεδο Εξωτερικής Πολιτικής".
Τομπίας Αμπρούστερ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής
http://www.capital.gr/story/3048591/kai-i-tourkia-tmima-ton-politika-astathon-perioxon