Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Η κρυφή ατζέντα της πρότασης για μείωση των αμυντικών δαπανών. Ποιους εξυπηρετεί ο αφοπλισμός;

Image
Του Χρήστου Καπούτση - Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας διαβεβαίωσε, ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στις αποδοχές των στρατιωτικών. Φαίνεται ότι οι απειλές του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου για παραίτηση, που θα προκαλούσε και αναπόφευκτη κυβερνητική κρίση, είχαν αποτέλεσμα. Και αυτό διότι: Στην πρόταση που έστειλε στους θεσμικούς δανειστές μας ο Πρωθυπουργός αναφέρει ρητά για περικοπές των αμυντικών δαπ0ανων, 200 εκαμ. ευρώ το 2016 και 400 εκατομ. ευρώ το 2017, σύνολο 600 εκατομ. ευρώ. Άρα η δήλωση του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΘΑ, έρχεται σε προφανή αντίφαση με το γραπτό κείμενο που απέστειλε στις Βρυξέλλες. Είχε όμως προηγηθεί παρέμβαση από το ΝΑΤΟ. Αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. « H Ελλάδα» επισήμανε, « δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα έχει μπει στο σκοτεινό τούνελ της αποσταθεροποίησης, που είναι το παράγωγο
αποτέλεσμα της βαθειάς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Επιπλέον η Ελλάδα υφίσταται την πίεση των απειλών από γειτονικά κράτη, όπως η Αλβανία, η π.Γ. Δ. Μακεδονίας και φυσικά η Τουρκία, ενώ οι άνευ προηγούμενου ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από φλεγόμενες περιοχές όπως Συρία, Ιράκ, Κουρδικές περιοχές του Ισλαμικού Κράτους και Λιβύη, επιδεινώνουν την ήδη δραματική εσωτερική πολιτικο-κοινωνική κατάσταση. Και το χειρότερο, η Ελλάδα είναι χωρίς συμμάχους, αφού ΗΠΑ, Ε.Ε. , ΡΩ ΣΊΑ, δυνητικοί και φυσικοί εταίροι της χώρας μας, για διάφορους λόγους, «μας έχουν γυρίσει την πλάτη».

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις και ιστορικές
για το Έθνος στιγμές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να μείνουν όρθιες, ισχυρές και αποτελεσματικές.
Οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει να παραμείνουν
“ζωντανές” , για να υπερασπιστούν την εδαφική μας κυριαρχία , αλλά και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Η απαίτηση των δανειστών μας
(Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), να μειωθεί κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ο τρέχον προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θα πρέπει να λογαριάζεται μόνο ως δημοσιονομικό μέγεθος, αλλά ως απαίτηση που σχετίζεται με την άμυνα και την ασφάλεια, δηλαδή με τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξης του Ελληνικού κράτους.

Τι σημαίνει συναίνεση της Κυβέρνησης στην απαίτηση των δανειστών για μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 500 εκατομ. ευρώ;
1. Ακύρωση ΟΛΩΝ των παραγγελιών για την προμήθειες πυρομαχικών και ανταλλακτικών για κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αντιαεροπορικά όπλα.
2. Δραστικές περικοπές στη διάθεση καυσίμων, για τις αναγκαίες κινήσεις (περιπολίες, ασκήσεις, βολές, αναχαιτίσεις, αεροδιακομιδές ασθενών,
) μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, υποβρυχίων, αρμάτων μάχης, Ελικοπτέρων.
3. Απολύσεις κατά 20% του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, κυρίως υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ).
4. κλείσιμο των εγχώριων Αμυντικών Βιομηχανιών και απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων σε αυτές.

Με απλά λόγια,
οι «θεσμικοί» δανειστές μας ζητούν ουσιαστικά τον αφοπλισμό του Στρατεύματος! Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος αποκάλυψε στην ομιλία του στη Βουλή, ότι οι δανειστές ζήτησαν μαζικές απολύσεις στις ΕΔ στο 20% του μόνιμου και του ημιμόνιμου προσωπικού. Ο Π. Καμμένος επεσήμανε ότι «η μείωση κατά 400 εκατομμύρια σημαίνει πλήρης αφοπλισμός της χώρας. Ούτε ένα αεροπλάνο δεν μπορούμε να σηκώσουμε για αναχαίτιση, ούτε ένα πλοίο δεν θα βγαίνει στο Αιγαίο για να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις».

Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος σε δημόσια παρέμβασή του, είπε: «Μας ζήτησαν (η ΤΡΟΙΚΑ)
το 2011 να απολύσουμε 5 χιλιάδες μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και είπαμε ΟΧΙ. Προτιμήσαμε να μειωθούν οι αποδοχές μας με μέριμνα στους χαμηλόμισθους. Οι περικοπές ξεκίνησαν από 12% στα χαμηλόβαθμοι στελέχη και άγγιξαν το 65% στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Αυτά τα μέτρα ΔΕΝ είναι δημοφιλή, αλλά έτσι, προστατέψαμε ΟΛΕΣ τις θέσεις εργασίας των συνάδελφων μας, όταν η ανεργία στη χώρα μας είναι κοντά στο 30%. Η νέα απαίτηση για περαιτέρω μείωση των δαπανών για την άμυνα, είναι απλά ανέφικτη».

Η εμμονή των «θεσμικών» δανειστών μας, για εξοντωτική
μείωση των αμυντικών δαπανών, είναι πολύ πιθανόν να μην έχει μόνο δημοσιονομικούς στόχους. Μπορεί να υπάρχει και «κρυφή ατζέντα». Πιθανόν, να μεθοδεύεται η υπολειτουργία ή και η διάλυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε η χώρα μας ανοχύρωτη να παραδοθεί στις «ορέξεις» εκείνων που εποφθαλμιούν την εδαφική της ακεραιότητα και την Εθνική της Ανεξαρτησία. Πρόκειται ασφαλώς για μείζον Εθνικό ζήτημα.

onalert