Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Το προσωπικό δώρο με νόημα του Β.Πούτιν στον Ν.Αναστασιάδη που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε το δώρο που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντησή τους στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στον Κύπριο ομόλογό του την πρωτότυπη δακτυλογραφημένη διακήρυξη του Γεωργίου Γρίβα, με την οποία κήρυσσε τη λήξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1959 που ήταν η ήττα και λήξη της βρετανικής κατοχής της Κύπρου.
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα συνέδεσε το συγκεκριμένο δώρο με την ανάγκη αναζωπύρωσης των προσπαθειών για ειρηνική λύση στο κυπριακό με στόχο την ευημερία του συνόλου του λαού του νησιού, αν και δεν εξήγησε πώς έφτασε στα χέρια του.
 
Αυτό ήταν το προσωπικό δώρο του κ. Πούτιν στον κ. Αναστασιάδη, όπως ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», καθώς ως «επίσημο» αναμνηστικό δώρο του έδωσε μία εικόνα της Παναγίας της οδηγήτριας του 18ου αιώνα, την οποία είχε αγοράσει Ρώσος συλλέκτης τον περασμένο αιώνα.
 
Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του έκανε δώρο στον κ. Πούτιν και αυτός μία εικόνα της Παναγίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ρωσική ορθοδοξία.