Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Χάσαμε πλωτήρα στη θάλασσα... «στοπ» - Κίνδυνος ατυχήματος

Χάσαμε πλωτήρα στη θάλασσα... «στοπ» - Κίνδυνος ατυχήματος
Λευκωσία: Πλωτήρας ύψους τριώροφης πολυκατοικίας και διαμέτρου έξι μέτρων αποσυνδέθηκε (ύστερα από θαλασσοταραχή) από το συρματόσχοινο που τον συγκρατούσε και πλέει παρασυρόμενος από τα κύματα, κάτι το οποίο οδήγησε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να εκδώσει προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους, λόγω του κινδύνου να προσκρούσει σε διερχόμενα πλοία ή άλλα πλεούμενα. Ήδη ο πλωτήρας βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Συρίας.

Ο πλωτήρας, ο οποίος είναι μεταλλικός και έχει ύψος 14 μέτρα, εντοπίστηκε από φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού η οποία ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές. Εκφράζονται φόβοι για πρόκληση ατυχήματος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού δεν αποκλείεται το προειδοποιητικό σήμα που εξέπεμπε να έχει αδρανοποιηθεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Ωκεανογραφικό Κέντρο, στο οποίο ανήκει ο πλωτήρας, αυτός χρησιμοποιείται για συλλογή μετεωρολογικών και σεισμικών δεδομένων, καθώς και πληροφορίες για πιθανό τσουνάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο πλωτήρας, προτού αποσυνδεθεί, βρισκόταν περίπου 20 χιλιόμετρα από το οικόπεδο Αφροδίτη, πάνω από την υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένης και σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν επιβεβαιώθηκαν, συγκέντρωνε και στοιχεία για τη Noble. Μετά την αποσύνδεση του παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα ανοικτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, όπου και εντοπίστηκε από τη γαλλική φρεγάτα.

Στο παρελθόν, ο πλωτήρας εχρησιμοποιείτο από αμερικανική εταιρεία για συλλογή δεδομένων και σε κάποιο στάδιο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, όπου γίνονταν σκέψεις να πουληθεί για παλιοσίδερα. Τότε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, που επέδειξε ενδιαφέρον το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και του δόθηκε υπό μορφή δωρεάς για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.
 
Γράφει: Βάσος Βασιλείου
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ