Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Ο Ομπάμα υπέγραψε νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του Iron Dome του Ισραήλ

Υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα νόμος που ψηφίσθηκε από το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία και επιτρέπει  την παροχή 225 εκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση του  αμυντικού πυραυλικού συστήματος Iron Done του Ισραήλ.
Ο Ομπάμα αποφάσισε  αυτή τη χρηματοδότηση στον απόηχο της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  ότι θα η Ουάσιγκτον θα είναι διστακτική απέναντι στο Ισραήλ, μετά τη δολοφονία των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Αλλά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ιδίως στο επίπεδο του αμυντικού εξοπλισμού, από τη συμμαχία που συνδέει τις δύο χώρες.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή το απόγευμα, τη χρηματοδότηση του Iron Dome με ψήφους 395 υπέρ  και η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα τη χρηματοδότηση αυτή, πριν από τις θερινές διακοπές της, που διαρκεί 5 εβδομάδες.
Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που θα αυξήσει το έλλειμμα των ΗΠΑ,  θα επιτρέψει την ισραηλινή άμυνα να αναδιοργανώσει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome για την αναχαίτιση των παλαιστινιακών ρουκετών.
Το ποσό που θα χορηγηθεί είναι μέρος των $ 3.100 εκατομμυρίων που παρέχεται από την κυβέρνηση για βοήθεια προς το στρατό του Ισραήλ, που είναι ο πρώτος παγκόσμιος αποδέκτης της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει το ποσό των 30 δις δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ μεταξύ των ετών 2009 και 2018. Μέχρι στιγμής το Τελ Αβίβ έλαβε στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ.

--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος