Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα της Υπερδνειστερίας

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επέστησε την προσοχή του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τον πραγματικό αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας.
Μια κατάσταση η οποία οδηγεί σε συνεχή προβλήματα στους  κατοίκους της περιοχής, αφού εμποδίζεται η μετακίνησή τους καθώς και η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα τους,  στην περιοχή, όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η Ρωσία επιζητά μια δίκαια και συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας και ότι ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική λειτουργία των συνομιλιών με τη μορφή «5+2» [Μολδαβία και Υπερδνειστερία- ως μέρη της σύγκρουσης και Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ ως μεσολαβητές καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές].
Το 60% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, οι οποίοι προσπάθησαν να βγουν από τη σύνθεση της Μολδαβίας, πριν από την κατάρρευση της ΕΕΣΔ, με την ανησυχία, ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ρουμανία.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, πέντε περιοχές  στην αριστερή όχθη του Δνείστερου που σχημάτιζαν την Υπερ-δνειστερία ανακοίνωσαν  τη δημιουργία μια δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Μολδαβία, έχοντας ως πρωτεύουσα το Τιρασπόλ.
Το 1992, μετά την αποτυχία της Μολδαβίας να λύσει το πρόβλημα με τη βία και τις ένοπλες συγκρούσεις, το Κισινάου  έχασε, πραγματικά, τον έλεγχο των περιοχών της αριστερής όχθης του Δνείστερου. Από τότε η ειρήνη στην περιοχή διευθετείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις.
Το Τιρασπόλ ελπίζει σε διεθνή αναγνώριση, ενώ η Μολδαβία διαθέτει την αυτονομία της Υπερδνειστερίας μέσα στο κοινό κράτος, σύμφωνα με το Κρος.
 
--