Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ υπέκλεπταν φωτογραφίες από κάμερες υπολογιστών

Οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ υπέκλεπταν φωτογραφίες από κάμερες υπολογιστώνΗ βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, με τη συνεργασία της αμερικανικής NSA, υπέκλεπτε εικόνες από τις webcam εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo!, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν, προκαλώντας την οργή του κολοσσού του Διαδικτύου.

Μέσα σε έξι μήνες, το 2008, το πρόγραμμα της GCHQ με την κωδική ονομασία “Οπτικό Νεύρο”, συγκέντρωσε φωτογραφίες από βιντεοκλήσεις περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων χρηστών των υπηρεσιών του Yahoo!, ανεξαρτήτως εάν ήταν “ύποπτοι” για τέλεση αδικημάτων ή όχι, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Γκάρντιαν, επικαλούμενη τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν.
Ένα μεγάλο μέρος των εικόνων αυτών αφορά “επικοινωνίες σεξουαλικού χαρακτήρα”, σημειώνει η εφημερίδα στον ιστότοπό της, διευκρινίζοντας ότι η GCHQ προσπάθησε, για καλό και για κακό, να μην πέσουν στα χέρια των υπαλλήλων της.
Το πρόγραμμα “Οπτικό Νεύρο” ξεκίνησε το 2008 και συνέχιζε τη λειτουργία του μέχρι και το 2012, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της βρετανικής υπηρεσίας. Συνέλεγε εικόνες “χύδην”, δηλαδή χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το προφίλ των χρηστών, και “έσωζε” μία φωτογραφία κάθε πέντε λεπτά, ώστε να μην υπερφορτώνονται οι διακομιστές και να παρακάμπτεται η νομοθεσία περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικός στόχος της υπηρεσίας ήταν να πειραματιστεί στην αυτόματη αναγνώριση προσώπων ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στόχους, αλλά επίσης και να συγκεντρώσει πληροφορίες. Η χρήση των δεδομένων γινόταν μέσω ενός λογισμικού της NSA.
Η εταιρεία Yahoo! εξέφρασε την οργή της τονίζοντας ότι αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε πρόκειται για “ένα άνευ προηγουμένου επεισόδιο παραβίασης της προσωπικής ζωής των χρηστών μας, γεγονός απολύτως απαράδεκτο”.
“Δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν θα ανεχτούμε” αυτήν τη δραστηριότητα, πρόσθεσε μια εκπρόσωπος του ιστότοπου. “Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ασφάλεια (των χρηστών) και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αυξήσουμε την κρυπτογράφηση όλων των υπηρεσιών μας”, διαβεβαίωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. πρακτ.-Γερμ. Πρακτ. – Φωτογραφία: Έθνος ethnos.gr