Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Εμφανίστηκαν τα πρώτα τανκς στην ανατολική ρωσόφιλη Ουκρανία - Ανησυχία για τη χώρα

Εμφανίστηκαν τα πρώτα τανκς στην ανατολική ρωσόφιλη Ουκρανία - Ανησυχία για τη χώρα
Εντείνεται η ανησυχία για νέο εκτροχιασμό της κατάστασης στην Ουκρανία, τη στιγμή που ο έκπτωτος πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι άφαντος, ενώ, στο ανατολικό, ρωσόφιλο κομμάτι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα τανκς.
Δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν το μεσημέρι στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης.
Ενα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ενας εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις».
Περίπου 500 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον «Οίκο της Μόσχας» για να απαιτήσουν την τοποθέτηση του Αλεξέι Τσάλι, ενός Ρώσου πολίτη, στην θέση του δημάρχου της πόλης.
«Είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές, τουλάχιστον προς το παρόν» φώναξε ένας από το πλήθος, ο Αλεξάντερ Σινιάβσκι, ενώπιον των άλλων διαδηλωτών.
Την Κυριακή, άλλωστε, σε μια άλλη πορεία συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των «φασιστών» που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Λεπτές οι ισορροπίες στην Κριμαία - Σφυρίζουν αδιάφορα οι Ρώσοι
Η Σεβαστούπολη βρίσκεται στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας που αρχικά αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης: της Ρωσίας ως την προσάρτησή της στην Ουκρανία το 1954.
Στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, περίπου 500 φιλορώσοι πολίτες διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο απαιτώντας μεγαλύτερη αυτονομία.
«Θα παλέψουμε για την αυτονομία μας (. . .). Οι νεοναζί δεν θα περάσουν στην Κριμαία» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ.
«Οι κάτοικοι της Κριμαίας έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι η νέα ηγεσία τους αγνοεί» προσέθεσε ο ίδιος.
Η Κριμαία, που έχει ανακηρυχθεί «αυτόνομη Δημοκρατία» και οι τοπικές αρχές της πρότειναν στις αρχές Φεβρουαρίου την τροποποίηση του τοπικού Συντάγματος προκειμένου να γίνει η Ρωσία η «εγγυήτρια» αυτής της αυτονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ουκρανία. Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε τις ανησυχίες για τις αποσχιστικές τάσεις στην χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μογκουίλεφ από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της χερσονήσου να «απέχουν από διακηρύξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τραγωδία» και σε ανθρώπινα θύματα.
Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Δούμας υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, έφθασε σήμερα στη Συμφερόπολη απ' όπου δήλωσε: «Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας».
«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» προσέθεσε ο ίδιος.
Ανησυχεί ο αντικαταστάτης του Γιανουκόβιτς
Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.
Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.
Οι Ουκρανοί στέλνουν τον Γιανουκόβιτς στη Χάγη, αλλά αυτός παραμένει άφαντος
Το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε, το πρωί της Τρίτης, την παραπομπή του έκπτωτου προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όταν βέβαια συλληφθεί.
Τα τελευταία 24ωρα, από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς, παραμένει άφαντος και τα ίχνη του αναζητά η ουκρανική αστυνομία, καθώς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Με την απόφασή της, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, η βουλή, συνδέει τον έκπτωτο πρόεδρο με την αστυνομική βία που οδήγησε στο θάνατο περισσοτέρων από 100 ανθρώπων, όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο
Με την ίδια απόφαση, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πσόνκα, οι οποίοι επίσης καταζητούνται, θα έχουν ανάλογη τύχη, καθώς και εκείνοι θα δικαστούν στη Χάγη.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ουκρανική βουλή θα στείλει αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο για να ξεκινήσει τη σχετική έρευνα. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ανακοίνωση για το θέμα από τη Χάγη, μία κυβέρνηση μπορεί να κάνει διακήρυξη με την οποία αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά είναι στο χέρι του εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα διατάξει έρευνα ή όχι.


Πηγή: Εμφανίστηκαν τα πρώτα τανκς στην ανατολική ρωσόφιλη Ουκρανία - Ανησυχία για τη χώρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/144764#ixzz2uNfqRgsV