Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Επιμένει ο Βενιζέλος! Δεν υπήρξε βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια

venizelos5
Προκαλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα των Σκοπίων και για το αν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 ο Κώστας Καραμανλής έθεσε ή όχι βέτο για την ένταξη των Σκοπίων.

Με σημερινές του δηλώσεις, επανέρχεται και χαρακτηρίζει τα όσα είπε «απολύτως ακριβή από πλευράς διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στο Βουκουρέστι η Ελλάδα «δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο» διότι – όπως είπε – «δεν επιβάλλεται τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «υπάρχουν άλλες χώρες στην περιοχή, μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που έχουν διμερή ζητήματα με την ΠΓΔΜ απείρως σοβαρότερα από του ονόματος», όπως η Βουλγαρία η οποία θέτει ζητήματα ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας, αλυτρωτισμού, σεβασμού γεγονότων και καταστάσεων.

Σε σημερινή του δήλωση με αφορμή δημοσιεύματα για τις παραπάνω αναφορές του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το ζήτημα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, κάτι που, όπως σημείωσε, είχε πει και τότε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης.

«Ο χειρισμός, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως η συνολική στάση της Συμμαχίας στο ζήτημα αυτό περιγράφεται ορθά, ακριβώς όπως την περιέγραψα χθες, αλλά και πριν λίγους μήνες στη Βουλή. Ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών, όταν ομιλεί στη Βουλή, εκφράζει και δεσμεύει διεθνώς τη χώρα, οφείλει συνεπώς να είναι απολύτως ακριβής από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο έτσι προστατεύεται και το εθνικό συμφέρον», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.