Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Αντίδραση Τούρκων για τα Ίμια στην Google

Τα Ίμια ή Λίμνια, οι δύο βραχονησίδες που βρίσκονται ανατολικά της Καλύμνου, για τις οποίες το 1996 προκλήθηκε κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η μηχανή αναζήτησης  Google  τα καταγράφει ως ελληνικά νησιά και αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων.
«Στο πρόγραμμα «Google Earth» οι βραχονησίδες καταγράφονται στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα ως ‘İmia Limnia Ena’ και ‘İmia Limnia Dio». Τελeυταία, μάλιστα, η ελληνική ακτοφυλακή έρχεται πιο κοντά στις ακτές των νησιών γιατί οι Τούρκοι ψαράδες προσεγγίζουν  σε αυτά», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.
 
«Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αλικαρνασσού, ο Arif Yilmaz τόνισε ότι οι βραχονησίδες αποτελούν τουρκικό έδαφος, το οποίο δεν πρέπει να θυσιαστεί. Ωστόσο οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο τα παρουσιάζουν με την ονομασία  Ίμια’, ως  νησί της Ελλάδας,  τις βραχονησίδες ‘Καρντάκ’ ,(όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι)».
Το δημοσίευμα αναφέρει  ότι  τα παραπλέοντα πλοία «θα νομίζουν ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, όταν θα βλέπουν στο χάρτη τις ελληνικές ονομασίες και θα αμφιβάλουν για την ιδιοκτησία τους. Η Google θα πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος στο ναυτικό χάρτη», σημειώνει το δημοσίευμα του DHA.
 
--