Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κινεζικοί πύραυλοι στο Αιγαίο το διαστημικό εφαλτήριο της Άγκυρας

Στην Τουρκία εργάζονται για να συγχρονίσουν τις τρεις κατευθύνσεις της ανάπτυξης του τομέα της αεροδιαστημικής: Δημιουργία ενός εθνικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας, ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ανάπτυξη και κατασκευή της πρώτης διαστημικής εξέδρας εκτόξευσης - για την εκτόξευση δορυφόρων.
Ειδικότερα, η Τουρκία μετά την απόφασή της για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος T-LORAMIDS ξεκινά με το έργο της δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας. Το σύστημα T-LORAMIDS θα αποτελείται από ένα ραντάρ και τον εκτοξευτή πυραύλων αναχαίτισης. Η κινεζική CPMEIC κέρδισε την προφορά με το σύνολο HQ-9.
Η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί την κινεζική πρόταση, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική της μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, η κινεζική πρόταση φέρεται άκρως ικανοποιητική όσον αφορά την τεχνολογία, τη μεταφορά τεχνολογίας, και παράλληλα παρέχει μια πολύ φθηνότερη επιλογή από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εργάζεται επίσης σε ένα άλλο πυραυλικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι εξίσου ενοχλητικό για τους εταίρους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ. Το 2011 η Τουρκία ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων με εύρος 2.500 χιλιομέτρων, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για ένα βαλλιστικό ή έναν πύραυλο κρουζ. Τον Ιανουάριο του 2013 επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν πύραυλο με μια εμβέλεια από 800 χιλιόμετρα. Η σύμβαση για την ανάπτυξη του πυραύλου θέλει τον πύραυλο πρωτότυπο να αναπτύσσεται έως το 2015.
Η τρίτη συνιστώσα με βάση την αρχιτεκτονική που έχει υιοθετηθεί από την Τουρκία, αφορά τον διαστημικό χώρο. Συγκεκριμένα η απόφαση τον Ιούλιο για την κατασκευή του πρώτου κέντρου για την εκτόξευση δορυφόρων για το δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Η Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στην Άγγκυρα έχει υπογράψει μια σύμβαση με την τουρκική εταιρία Roketsan για την κατασκευαστή πυραύλων για τη διενέργεια προκαταρκτικού σχεδιαστικού κοντσέπτου για την εκτόξευση ενός δορυφόρου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Roketsan θα σχεδιάσει έναν πύραυλο με τη δυνατότητα να φέρει τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά (500 με 700 χλμ.). Η εταιρεία θα κατασκευάσει επίσης μια εξέδρα εκτόξευσης.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Άγκυρα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιήσει την εξέδρα εκτόξευσης ως εφαλτήριο για τους σχεδιαζόμενους βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων.

fox2magazine