Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Εισήγηση ''φωτιά'' στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου

Του Αιμίλιου Πολυγένη - Με την ομοφυλοφιλία, ένα θέμα που πολύ δύσκολα και μόνο όταν οι περιστάσεις την υποχρέωσαν να το πράξει, θα ασχοληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας.
Στα μέσα του Οκτωβρίου συνεδριάζει η τακτική ετήσια Ιερά Σύνοδος των Ιεραρχών και, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό των σχέσεων των ατόμων ιδίου φύλου.

Σεβάσμιος ιεράρχης που ανήκει στην αποκαλούμενη ομάδα των "συντηρητικών" ετοιμάζει ανάλογη εισήγηση με την οποία θα εκφράζει τις θέσεις της Ορθόδοξης διδασκαλίας για την ομοφυλοφιλία και θα θίξει αυτό το καυτό θέμα, ενώπιον του σώματος της ιεραρχίας.
Πιθανότατα, ο Μητροπολίτης θα αναφερθεί και στις παλαιότερες τοποθετήσεις της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα.
Είναι όμως η πρώτη φορά που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα κληθεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος.
Στο παρελθόν η ομοφυλοφιλία έχει σχολιαστεί από την Ιερά Σύνοδο μόνο με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά (όπως ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου στην Τήλο) και από μεμονωμένους μητροπολίτες. 
Η εισήγηση αλλά κυρίως το τελικό κείμενο με το οποίο θα τοποθετείται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επί του θέματος αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και με βεβαιότητα θα απασχολήσει την εκκλησιαστική επικαιρότητα.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2007 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων είχε αναφερθεί στο θέμα της ομοφυλοφιλίας:
"Η Ιερά Σύνοδος αδιαμφισβητήτως αποδέχεται και εμμένει σταθερώς εις την θέσιν της χριστιανικής ηθικής περί του απαραιτήτου της καθαρότητος του βίου των κληρικών, οίτινες δέον όπως είναι “ανεπίληπτοι” και “ανέγκλητοι” και της καταδίκης του θανασίμου αμαρτήματος της αρσενοκοιτίας, διότι κατά τον θείον ουρανοβάμονα Απόστολον Παύλον “πόρνοι και αρσενοκοίται βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι”». 
Παραμένει ένα ερώτημα, τέλος, αν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα πάρει επίσημη θέση και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής.