Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ευρώπη σε αναταραχή, η Ελλάδα σε αγωνία για τις μελλοντικές αποφάσεις

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής - Τη μικρότερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προκαλεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αναγνωρίσει ή τρόικα. Ακόμα κι' αν ο Γιάννης Στουρνάρας γράψει μόνο 150 εκ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις 7 Οκτωβρίου, πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό και ενεργοποιεί τις ρήτρες της συμφωνίας της 27.11.2012, για μείωση επιτοκίων και χρονικής μετάθεσης της λήξης των ομολόγων. Ούτε καν στο εσωτερικό μέτωπο δεν θα έχει ζημιά η κυβέρνηση, καθώς η Eurostat θα καταγράψει και τις πρόσοδους από τις προνομιούχες μετοχές και τα έσοδα από τα ANFA των κεντρικών τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πλούσιο και πειστικό, κοντά στα 2 δις ευρώ.         
Το ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο είναι άλλο. Ποιος θα αποφασίσει για τα επιτόκια και την επέκταση της διάρκειας των ομολόγων; Η ελπίδα της οδού Νίκης ήταν αυτό να γίνει το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2014. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ευρώπη αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Ο θρίαμβος της Μέρκελ στη Γερμανία αποδείχτηκε κούφιος. Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, η χώρα δεν έχει ούτε υποψία κυβέρνησης, οι διαφωνίες ανάμεσα στους δυνάμει εταίρους έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα οι δύο πλευρές κάτσουν στο τραπέζι. Το πράγμα θα καθυστερήσει και η πίεση από την κοινή γνώμη παραμένει, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές, το ευρωφοβικό κόμμα AfD ανέβασε το ποσοστό του στο 6%. Επιπλέον, Όποιος έχει προσέξει λίγο τη θεματολογία, καταλαβαίνει ότι το θέμα της Ελλάδας και το θέμα της Ευρώπης δεν απασχολεί κανέναν, και δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Γύρω από πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών θα δοθεί μάχη, κάτι που μάλλον δεν συμφέρει την Ελλάδα: Σε κυβέρνηση Μερκελ, με τη βασική γραμμή δεδομένη, ο Σόιμπλε τουλάχιστον ήξερε τα θέματά μας.
Στη γειτονική Αυστρία, που είναι επίσης μια χώρα με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, ο κυβερνητικός συνασπισμός βγήκε αποδυναμωμένος από τις χθεσινές εκλογές. Εκείνοι που θριάμβευσαν είναι λαϊκιστές της ακροδεξιάς, που συγκεντρώνουν μαζί 30% και είναι έντονα ευρωσκεπτικιστές. Για να μην χάσει εντελώς τη λαϊκή υποστήριξη, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει τον ευρωσκεπτικισμό υπ' όψη της, η Αυστρία μάλλον θα φρενάρει τις λύσεις για την Ελλάδα στο μέλλον. Το ότι ο φόβος για μια ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών της δεξιάς είναι δεδομένος σε όλες τις χώρες, το έδειξε και η αντίδραση ενός τόσο δημοφιλούς στη χώρα του αλλά φιλέλληνα Πρωθυπουργού, όσο ο Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για το τρίτο πακέτο: «Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά», είπε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Το Δουκάτο ψηφίζει στις 20 Οκτωβρίου,ευρωσκεπτικιστές υπάρχουν και εκεί.
Τα τελευταία, όχι όμως λιγότερο  ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την Ιταλία, που βρέθηκε σε σφοδρή πολιτική κρίση, όταν ο Μπερλουσκόνι απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Λέτα. Και τα δύο πιθανά σενάρια, για το πώς θα καταλήξει αυτή η κρίση είναι ανησυχητικά. Το πρώτο είναι να διασπαστεί το κόμμα του Μπερλουσκόνι και ο Λετα να συνεχίσει να κυβερνά με κάποιους αποστάτες από το κόμμα Μπερλουσκόνι και κάποιους αποχωρήσαντες από το κίνημα Γκρίλο. Αυτό ωστόσο θα ήταν ένα πολιτικό τέρας και έτσι πιθανότερο φαντάζουν οι εκλογές το Νοέμβριο, από τις οποίες μόνο ο Γκρίλο μπορεί να κερδίσει. Αυτές οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευχάριστες για την Ελλάδα. Δεν μας συμφέρει καθόλου να μπει η Ιταλία σε μνημόνιο, και ακόμα περισσότερο, να μπει σε μνημόνιο πριν ρυθμιστούν τα δικά μας θέματα.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/278764/h-eyrwph-se-anataraxh-h-ellada-se-agwnia-gia-tis-mellontikes-apofaseis#ixzz2gPUllMPn