Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Απορρίφθηκε αίτημα του Πατριαρχείου για λειτουργία σε εκκλησία στο Αϊβαλί

Σοφία Πολίτη - Ομάδα 400 Ελλήνων πραγματοποίησε μια θρησκευτική τελετή σε ένα ξενοδοχείο, μετά από την απαγόρευση της διεξαγωγής της στην εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη στο Αϊβαλί.
Το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη ήθελε να οργανώσει μια θρησκευτική λειτουργία στις 29 Σεπτεμβρίου στην εν λόγω εκκλησία, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το Πατριαρχείο ζήτησε σχετική άδεια από το γραφείο του διοικητή της επαρχίας στις 15 Απριλίου.

Το γραφείο του διοικητή προώθησε το αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, και η απάντηση που περίμενε η ελληνική κοινότητα για έξι μήνες, έφθασε τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τελετή. Το αίτημα απορρίφθηκε.
Παρόλα αυτά, η ομάδα των Ελλήνων δεν ακύρωσε το ταξίδι της και ταξίδεψε στο Αϊβαλί, λόγω του ότι στο παρελθόν αντίστοιχες λειτουργίες έλαβαν άδεια για τη διεξαγωγή τους σε διάφορα μέρη της Ανατολίας, την τελευταία στιγμή. Η πλειονότητα των Ελλήνων που ταξίδεψαν, κατάγονται από εκείνη την περιοχή.
Η άδεια απορρίφθηκε το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε να μην μεταβεί στο Αϊβαλί, ενώ οι 400 Έλληνες διοργάνωσαν μια θρησκευτική τελετή στην αίθουσα τοπικού ξενοδοχείου πριν την επιστροφή τους.
Η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη χτίστηκε το 1844. Η καμπάνα της αποδείχθηκε αργότερα ότι είναι η μεγαλύτερη εκκλησιαστική καμπάνα παγκοσμίως, και τώρα εκτίθεται σε μουσείο του Βερολίνου.
Σημείωση Romfea.gr: Δεν επρόκειτο απλά για μια Θεία Λειτουργία, αλλά για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

romfea