Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Νέα τεθωρακισμένα οχήματα για την Τουρκία

Στην υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων προχωρά η Τουρκία σύμφωνα με ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου άμυνας. Το πρόγραμμα αφορά δύο κατηγορίες οχημάτων και αριθμεί συνολικά 435 ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να αγοραστούν 175 οχήματα MRAP (Mine Resistant Armour Protected) σε συνέχεια του προγράμματος που διεκόπη λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της τουρκικής εταιρίας BMC (δες την ανάρτηση με τίτλο «Σταμάτησε η παραγωγή σε τουρκική αμυντική βιομηχανία» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=68898).
Σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας, στα 175 οχήματα που προορίζονται για την Τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (TKK: Turk Kara Kuvvetleri) θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον 20 για τις ανάγκες της αστυνομίας, ενώ επαναληπτικές παραγγελίες και από τους δύο χρήστες για επιπλέον οχήματα είναι πολύ πιθανές.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα φέτος η σύμβαση που είχε ανατεθεί το 2009 στη BMC για την παραγωγή 468 οχημάτων Kirpi διεκόπη λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της τουρκικής εταιρίας και αφού είχαν παραδοθεί 293 οχήματα. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο όχι μόνο κατασχέθηκαν από το τουρκικό δημόσιο οι εγκαταστάσεις της BMC και η οποία πρόκειται να πωληθεί, αλλά και επιβλήθηκε πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη κατηγορία οχημάτων αφορά 184 ερπυστριοφόρους και 76 τροχοφόρους τεθωρακισμένους φορείς όπλων των οποίων η προμήθεια θα γίνει μέσω δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών. Μάλιστα πρόσφατα εστάλησαν αιτήματα για προσφορές (RfP) σε δύο τουρκικές εταιρίες, την Otokar και τη FNSS.
Το κόστος της σύμβασης υπολογίζεται σε 150 ως 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι νέοι φορείς θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα M113, Land Rover και Willies που χρησιμοποιούνται σήμερα για αυτό τον σκοπό.

defence-point