Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Μυστική έκθεση ΔΝΤ-ΕΕ: Για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Γράφει ο ειδικός συνεργάτης - Στις 40 σελίδες της διαβαθμισμένης έκθεσης των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ που καταγράφει τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας από τις 22 μέχρι και τις 30 Απριλίου, βρίσκεται το «μυστικό» της απόφασης του ΥΠΟΙΚ να ενεργοποιήσει μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου. 

Στις 40 σελίδες της έκθεσης που βρίσκεται στη διάθεση του e-reportaz,  περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η πασίδηλη αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να «εισπράξει» από τους μεγαλό-οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου και να ελέγξει πραγματικά και αποτελεσματικά τα πρόσωπα υψηλού πλούτου.
Καταγράφεται επίσης η παθητική στάση του κράτους σε ότι αφορά την αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη των φόρων.
Είναι ενδεικτικό ότι στους μεγαλοοφειλέτες έχουν γίνει μόνο δυο κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, καμία κατάσχεση κινητής περιουσίας και καμία δημοπρασία! 
Η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών
Μέχρι των Μάρτιο του 2013 ο αριθμός των μεγαλο-οφειλετών (δηλαδή εκείνων που οφείλουν περισσότερο από 1.5 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο ήταν 2.527 και οι οφειλές τους έφταναν τα 33.8 δις ευρώ! Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι τραγικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν είναι εισπράξιμο. Αφορά δε οφειλές παλαιότερων ετών.
Τους δυο πρώτους μήνες του 2013 η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών ολοκλήρωσε 172 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που εκπροσωπούσαν 2.4 δις ευρώ. Από αυτά εισέπραξε 12.3 εκατ. ευρώ, δηλαδή έπιασε το 0.5%. Παρόμοια το 2012 οι 765 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν και θεωρητικά θα προσέφεραν στα δημόσια ταμεία 16.4 δις ευρώ οδήγησαν στην είσπραξη μόλις 80.5 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τριών μηνών ανέρχονται σε 1.2 δις ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα άνω των πέντε ετών σε 12.1 δις. Ανείσπρακτα και αγύριστα δηλαδή!
Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών δεν προχωράει σε ενέργειες είσπραξης. Δεν έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις για την καταβολή δόσεων ενώ δεν γίνονται επισκέψεις σε εγκαταστάσεις μεγάλων οφειλετών.
Η παθητική στάση του κράτους είναι ξεκάθαρη: 3.966 επισχέσεις, δυο μόλις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, καμία κατάσχεση κινητής περιουσίας (!), καμία δημοπρασία.
Δείτε την μυστική έκθεση της Τρόικα
2
Τρέχουν και δεν…φθάνουν
Πλέον το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, τρέχει και δεν…φθάνει. Διατείνεται ότι θα βγάλει ακίνητα στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και τη βίλα πασίγνωστου επιχειρηματία, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στη φυλακή για χρέη.
Όπως διαρρέεται μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων 6 μεγάλων οφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά 95 εκ. ευρω.
Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα βγουν σε πλειστηριασμό κι άλλα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, όπως τετραώροφα κτίσματα στη Γλυφάδα, υπόγεια πάρκινγκ, συγκροτήματα γραφείων και οικόπεδα στη Βούλα.
- See more at: e-reportaz.gr