Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Διάταγμα επιτρέπει στο στρατό να δρα κατά των διαδηλωτών

Ένα νέο διάταγμα κοινοποιήθηκε, με το οποίο δίνεται η άδεια στους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων, να ζητούν την ανάληψη δράσης κατά την διάρκεια κοινωνικών αναταραχών.
Το  πρωτόκολλο, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση υπεγράφη τον Απρίλιο, προβλέπει ότι οι στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης» κατόπιν αιτήματος των διοικητών τους.

Το διάταγμα υπεγράφη από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ανοίγει το δρόμο στους διοικητές των μονάδων να χρησιμοποιούν στρατιωτική δράση στη διάρκεια των κοινωνικών αναταραχών σε κάθε τουρκική επαρχία, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Μιλιέτ την Παρασκευή.
Σχετικό πρωτόκολλο το οποίο είχε υπογραφεί από το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εσωτερικών στις 7 Ιουλίου του 1997, καταργήθηκε το Φεβρουάριο του 2010.
Τώρα επανέρχεται και δίνει δικαιοδοσία στο στρατό να παρεμβαίνει σε κοινωνικές αναταραχές κατά την κρίση του διοικητή, εφ’ όσον οι πληροφορίες ομιλούν για εσωτερική απειλή του τουρκικού κράτους.

--